Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK EUROPSKOG VIJEĆA

Plenković: Milanović mjesecima razumije što se događa , morat će objasniti zašto je protiv obuke ukrajinske vojske

Leaders of EU and neighbouring countries meet in Prague
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
1/2
21.10.2022.
u 16:10

Članica smo NATO-a i EU i zauzeli smo snažan stav te sve što radimo je operacionalizacija politike koju smo već objasnili svima - objasnio je premijer zaključke sa sastanka

Premijer Andrej Plenković jučer i danas je sudjelovao na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu. Nakon usvojenih zaključaka, premijer je dao izjave za medije.

- Možemo izraziti zadovoljstvo dogovorom, donijeli smo zaključke na tri konkretne točke. Prvo, osigurali smo mehanizme koji će se konkretizirati na razinama ministara energetika, a koji imaju tri cilja: smanjenje cijena plina, sigurna opskrba plinom i smanjena potražnja - komentirao je Plenković.

- Dakle neće biti preciznog limitiranja cijena plina na neki broj, već se radi o mehanizmu kojim se neće dopustiti da cijena plina zbog špekulacija na burzi odu u nebo - dodao je.. 

Drugo je zajednička platforma kojom će se nabavljati plin, navodi Plenković. 

- Na taj način EU sa svim svojim korisnicima postaje onaj koji svojom snagom može ispregovarati povoljne cijene i osigurati sigurnu opskrbu - dodao je, dok je treći zaključak tranzicija na obnovljive izvore energije.

- Mi smo ponovili što smo govorili cijelo vrijeme i na kraju je došlo do dogovora, a najbitnije je da je cijena plina odmah pala, vidjeli se tržište - dodao je.

Obuka ukrajinskih vojnika

Što se tiče Ukrajine, usvojen je zaključak snažne potpore.

- Svi mislimo i govorimo isto. Raspravljalo se i o ekonomskoj i vojnoj pomoći Ukrajini. Dakle, cijela EU pomaže Ukrajinu vojno već mjesecima - još smo u lipnju rekli da ćemo nastaviti pomagati. U Češkoj je Borrell došao s prijedlogom o uspostavi jedne takve misije. Nakon toga se vodila rasprava šest tjedana na svim razinama i formalna odluka je donesena. Sada kreće jedna operacionalizacija. Niz je država članica iskazalo svoju spremnost i tu nema ničeg novog i revolucionarnog, Hrvatska samo nastavlja svoju politiku. Podsjećamo, nismo neutralni ili nesvrstani, članica smo NATO-a i EU i zauzeli smo snažan stav te sve što radimo je operacionalizacija politike koju smo već objasnili svima - objasnio je premijer.

Na pitanje kako će se operacionalizirati ta odluka, Plenković je odgovorio:

- Budžet te misije je oko 100 milijuna eura, ali nije to misija koja ide u Ukrajinu. Riječ je o obuci, treningu, ali to ne znači da će doći 100.000 vojnika i boraviti u Hrvatskoj. Radi se o specifičnoj misiji u kojoj će svaka od zemalja dati svoj doprinos.

Kazao je i kako je Milanović mjesecima ranije znao za ovu odluku.

- Provjeravao sam, izgleda da su informacije išle jednako. Razumije što se događa mjesecima tako da će on morati objasniti zašto je protiv. Ja tumačim našu politiku koja je konzistentna, usidrena - odgovorio je Plenković. 

- Nisu ministri koji govore koji će reći ''dat ćemo tu ekspertizu''. To su obuke instruktora, spasitelja, razminiranje... To su ciljani doprinosi jedne šire misije čiju je podršku iskazalo više od 20 članica - dodao je.

Sporazumi solidarnosti

Što se tiče energenata, Plenković je mišljenja kako je Hrvatska ''u jako dobroj situaciji''.

- Mi smo jedna od država članica koja u odnosu na svoj BDP najviše pomaže svojim građanima s fiksiranjem cijena enegenata. Trenutne cijene plina su ostale niske jer smo mi tako odlučili. Po mom dubokom uvjerenju, činimo velike napore i gospodarstvu i građanima tako da mislim da smo u jako dobroj situaciji u odnosu na druge - kazao je te dodao kako će ''sve energetske kompanije imati informacije o onome što se događa''.

Očekuje li trenutni efekt kada se mehanizam koridor uspostavi, Plenković je odgovorio potvrdno. Slovenski premijer govorio je već o sporazumu s Hrvatskom, a Plenković je komentirao i hoće li Hrvatska imati sporazume i s drugima. 

- Ideja je da sve susjedne zemlje idu sa sporazumima solidarnosti. Sporazum sa Slovenijom je mehanizam prema kojem jedna država uskače u pomoć ukoliko druga ostane bez plina - odgovorio je te objasnio o svrhi proširenja kapaciteta LNG-a.

- Dakle prodići ćemo kapacitete s 2,9 milijardi kubika kapaciteta na 6,1 milijardu, čime ćemo moći na godišnjoj razini moći plasirati plina sebi i susjedima i više nego duplo koliko nam treba - kazao je premijer Plenković.

>> VIDEO Rusi masovno dolaze u Srbiju, cijene najma u Beogradu i Novom Sadu otišle u nebo: 'Ne pitaju za cijenu'

Komentara 39

GB
Gavrlio bez principa
16:59 21.10.2022.

Hadezeovci, javite se za dragovoljce u Ukrajini. Ajmo junačine.

Avatar Tombstone
Tombstone
16:59 21.10.2022.

Kaj se tu ima objasnjavati? Ukrajina nije ni u EU ni u NATO paktu, nema veze s nama I njihova vojska tu nema kaj traziti.

LO
Lolita3
17:11 21.10.2022.

Možda bi bilo dobro da on objasni zašto je "za"? Prije nego nam počnu bombe padati po glavi, a on se skloni na sigurno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije