Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRATEŠKI FORUM NA BLEDU

Plenković: Hrvatska neće ratificirati arbitražnu presudu

Andrej Plenković sudjeluje na 17. Strateškom forumu na Bledu
Foto: Ziga Zivulovic jr.
1/3
30.08.2022.
u 17:12

Plenković i Golob razgovarali su o opskrbi plinom, a Golob je zahvalio na pomoći u gašenju požara

Ovogodišnji strateški forum na Bledu, najvažnije okupljanje takve vrste na ovim prostorima, poslužit će novoj slovenskoj vladi kako bi potvrdila pripadnost Slovenije europskom mainstreamu, nakon dvogodišnjeg suverenističkog soliranja bivšeg premijera Janeza Janše.

Prvi dolazak

To potvrđuje i ovogodišnja lista gostiju na čelu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, koja je svojim prvim dolaskom na Bled nagradila proeuropski kurs nove slovenske vlade, ali i glavna tema rasprave posvećena posljedicama rata u Ukrajini i dilemi između vladavine moći i moći prava, pred kojom se nalaze Europa i cijeli svijet. Forumu će se videovezom obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednica Moldavije Maia Sandu.

Photo: Ziga Zivulovic jr./PIXSELL
Foto: Ziga Zivulovic jr.

Bled je uvijek bio posebno važan za hrvatsko-slovenske odnose. Upravo na tom pitoresknom mjestu vođeni su važni pregovori i donesene su neke ključne odluke, a još prije nekoliko godina, nakon hrvatskog napuštanja arbitraže i kulminacije arbitražnog spora, bledski forum pretvorio se u svojevrsni poligon za dokazivanje ispravnosti slovenske politike prema Hrvatskoj i stalno ucjenjivanje Hrvatske priznavanjem arbitraže, što je često poprimalo karikaturalne dimenzije. Prije nekoliko godina, kada je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman prvi put nakon imenovanja došao na bledski forum, dočekan je hladno i neljubazno.

U međuvremenu se situacija stubokom promijenila. U ponedjeljak su na Bledu bili i premijer Andrej Plenković i Grlić Radman, što potvrđuje da i Zagreb i Ljubljana i nakon smjene vlasti u Ljubljani ustrajavaju na izgradnji dobrosusjedskih odnosa unatoč arbitražnom sporu.

Bilateralni susret

Andrej Plenković i Robert Golob na svom prvom bilateralnom susretu razgovarali su o solidarnoj opskrbi plinom, a Golob je zahvalio Plenkoviću na pomoći hrvatskih kanadera u gašenju požara u Sloveniji i podržao ulazak Hrvatske u Schengen, iako je Plenković Golobu otvoreno kazao da hrvatski Sabor nikad neće ratificirati presudu arbitražnog suda, uvjeravajući da će se to pitanje riješiti "s vremenom". Plenković je rezolutno podvukao da za Hrvatsku ta presuda "ne postoji" i da se može razgovarati o raznim temama, ali ne i o ratifikaciji arbitraže, "što mora biti jasno svima".

– Hrvatska i Slovenija su prijateljske zemlje i trebamo staviti u fokus ono što nas zbližava, a ne razdvaja – kazao je hrvatski premijer. U ponedjeljak se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u Obrežju sastao sa slovenskom kolegicom Tatjanom Bobnar, a istaknuto je kako je uklanjanje žilet-žice s granice simbol hrvatsko-slovenskog prijateljstva i dobre suradnje.

VIDEO: Oglas za kuću u Vukovaru izazvao veliku pozornost građana: 'Stanovnici su skoro u potpunosti Hrvati'

Komentara 2

CR
crocro
17:27 30.08.2022.

Eto, to se zove stav, kada u susjedovoj kući kažeš ono od čega nećeš odstupiti i da je to susjedu potpuno jasno i bez prijevoda.

JA
Jania
08:55 31.08.2022.

Ratifikacija ne dolazi u obzir. Arbitražni je postupak kontaminiran, pa je i presuda "suda" nevaljana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije