Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer posjetio Gospić

Plenković: Građani će imati veće plaće zahvaljujući poreznoj reformi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Gospiću
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.05.2023.
u 16:34

Vezano uz oporbene kritike, smatra da ne treba reagirati na prvu, "posebno na netočne spinove koji imaju za cilj samo politikantstvo"

U povodu Dana Ličko-senjske županije, 30. obljetnice njenog osnivanja i 200. obljetnice rođenja Oca domovine dr. Ante Starčevića, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Gospić, gdje je položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te pred bistom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na trgu Alojzija Stepinca. Premijer je potom zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom sudjelovao na svečanoj sjednici ličko-senjske Županijske skupštine.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u Gospiću da će građani zahvaljujući poreznoj reformi imati veće plaće te je ponovno odbacio teze da netko nekome nešto uzima. Rekao je kako oporba komentira iako još nije predstavljen ukupni paket porezne reforme, koja će biti danas poslijepodne predstavljena koalicijskim partnerima, a sutra javnosti.

VEZANI ČLANCI:

"Moram priznati da sam već malo iznenađen. Ta niska razina političke kulture nekih čelnika oporbe je zabrinjavajuća. Neki govore da će snižene stope PDV-a spasiti građane, ali neće jer nemamo na kraju kontrolu cijena", rekao je Plenković te istaknuo kako prijedlog porezne reforme ide za tim da ljudi imaju veće plaće.

"Što se tiče poreza na dohodak i prireza, od naše reforme Zakona o financiranju lokalne samouprave iz 2017. na 2018. Ličko-senjska županija od 2017. ima sto posto prihoda više", naveo je. Odbacio je stoga teze da središnja država nešto nekome nešto uzima, naglasivši postignuće funkcionalne decentralizacije.

GALERIJA Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Gospiću

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Gospiću
1/6

Vezano uz oporbene kritike, smatra da ne treba reagirati na prvu, "posebno na netočne spinove koji imaju za cilj samo politikantstvo". No, ustvrdio je da ih razumije i da im nije lako napadati parlamentarnu većinu koja je u krizi očuvala radna mjesta, spasila egzistencije obitelji, nije dozvolila val otpuštanja i stečajeva, stvorila preduvjete za smanjenje inflacije i ostvarila strateške ciljeve.

Kad je riječ o zakonu o izbornim jedinicama, rekao je da su napravili prilagodbu, modifikaciju koja se držala temeljnih načela, a to je da svugdje bude otprilike jednak broj birača, uz odstupanja od plus/minus tri posto te se, koliko je moguće, prate administrativne granice. Smatra da je prijedlog maksimalno teritorijalno koherentan te korektan prema svima.

VEZANI ČLANCI:

Kazao je kako je oporba u posljednje dvije godine imala devet prijedloga različitih promjena izbornog sustava, ali ni jednom nisu pitali HDZ za mišljenje.

"Ustavni sud je rekao što je rekao, mi smo kao Vlada koja je nadležna da predlaže zakone, promislili o ovome, predstavit ćemo našim partnerima, uputit u proceduru i svi će imati pravo reći je li im nešto dobro ili nije", rekao je premijer i predsjednik HDZ-a.

VIDEO Milanović: "Meni su dolazili pred vrata grlati i silni momci, Plenković ih je huškao"

Komentara 30

GR
Greben
17:39 23.05.2023.

Eto vidis!, NervozniPostaru! Nisi upucen, nisi proucio predmet, cak nisi ni novinske clanke procitao s razumijevanjem, a uzimas rijec, i to bez prethodnog dizanja ruke!

Avatar southman
southman
19:22 23.05.2023.

Prosječna placa u 4g Milanovica porasla 2,5%. Za 6 g Plenkovica prosječna placa porasla 50 %. Sve jasno.

EJ
ejStef
17:17 23.05.2023.

Nije jasno kako ekipa može pljuvati kada se smanjuje porez, to je stvarno samo radi pljuvanja, ničeg drugog. Osim toga, pitanje je da li će se uopće smanjiti davanja na plaću, kada se zapravo prirez samo pribraja postojećem porez. Građanima je tak svejedno da li plaćaju 20+18% ili 23,6% (Zagreb)... Najbolji potez u svemu tome je uredba da ukupan porez (koji sada određuje lokalna uprava) ne smije preći prijašnji zbroj poreza i prireza. Već bi neki to iskoristili za povećanje, Zagreb prvi... U svemu tome čudi predsjednik koji širi čiste dezinformacije, valjda zato da može pljuvati po nečem. Više puta je spomenuto da se prirez ukida, ali da se vrijednost može pribrojiti porezu. Tako da se tu apsolutno ništa ne mijenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije