Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fantomski plin

Plavšić: I dalje sam uvjeren da je plin došao iz šljunčare

plin
Antonio Bronić/VLM
27.09.2010.
u 21:08

U povjerenstvu tj. kriznom stožeru su toksikolozi, stručnjaci za sudsku medicinu, geolozi i drugi.

Ministarstvo zdravstva osnovalo je povjerenstvo, odnosno krizni stožer koji bi trebao otkriti uzroke smrti dvojice zaposlenika Portun Ferruma koji su se 18. rujna ugušili u podrumskim prostorijama tvrtke u Jankomiru. Predsjednik povjerenstva, toksikolog Franjo Plavšić, rekao je da se još skupljaju podaci koji bi trebali rasvijetliti što se dogodilo.

Obitelji pokopale radnike
– Rade se analize, prikupljaju podaci od policije, plinare, geologa – kazao je Plavšić.

Uz toksikologe, objasnio je, u povjerenstvu su i stručnjaci za sudsku medicinu, geolozi te različiti stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo.

Plavšić i dalje vjeruje kako je smrtonosni plin došao iz podzemlja, ali ne iz septičke jame unutar podruma, nego iz obližnje zatrpane šljunčare. Zato je, kao i zbog visokog vodostaja Save, tijekom vikenda izmjerena koncentracija plinova u podrumu Portun Ferruma. To je učinjeno i vikend prije, odnosno kada su stradali zaposlenici. Međutim, nikakvih promjena u smjesi zraka nije bilo.

– Proteklog vikenda sve je bilo u redu i može se reći da je stanje akutne opasnosti prošlo, ali dio podruma i dalje je zatvoren prema policijskom nalogu – dodao je Plavšić i objasnio kako će, kada prikupe dovoljno podataka, geolog iz povjerenstva odlučiti hoće li bušiti zemlju oko šljunčare i uvjeriti se je li ona izvor otrovnog plina.

U međuvremenu, obitelji poginulih radnika Slavena Oblizala i Branislava Markuša pokopale su svoje najmilije. Podsjetimo, prema Plavšićevu uvjerenju, dvojica radnika u subotu, 18. rujna ujutro u podrumu tvrtke umrla su gušenjem.

Troje preživjelo plin
To je Plavšić zaključio po simptomima koje je imao Branimir Sokolić, zaposlenik koji se uspio izvući, te dvojica policajaca. Tijela radnika više od 24 sata bila su u podrumu iz sigurnosnih razloga. Zatim su u hermetički zatvorenim lijesovima stajala u Zavodu za sudsku medicinu na Šalati, dok nisu stigli nalazi uzoraka plina.

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
21:17 27.09.2010.

Razgovarao sam neki dan sa jednom kemičarkom, ... veli da je isto tako prije neko vrijeme kad je sava narasla isto bilo stradalih na području jankomira od trovanje plinovima. To može samo navesti da se špekulira da je nešto zakopanoo na tom području te kada sava naraste nastane neka reakcija sa vodom od koje se razvija nekakvi toksični plinovi ... možda je to samo špekulacija ali kada mjerodavni i odgovorni šute ili muljaju kao u mnogim slučajevima onda je ta špekulacija za mene istina ........... !!!

VI
Vito
08:23 28.09.2010.

nalazi uzoraka plina. Jedan plin koji nema mirisa i okusa je i freon - plin za gašenje požara. Ne ostavlja tragove kao ugljikov monoksid pa ga je teže pronaći. Uostalom, zbog koga ili čega policija ne želi građanima objaviti oi o kojem se plinu radi? Da je metan ljdi bi odmah znali, jer smrdi po truleži kao u močvari i lako je zapaljiv. A možda su ovdje zakopavali bojne plinove pa ne žele stvarati paniku među građanima?

VI
Vito
08:25 28.09.2010.

Dragan Primorac dobio nagradu sveučilišta u New Havenu Nagrada se dodjeljuje zbog Primorčeva iznimnog doprinosa u razvoju forenzičkih znanosti. Hoće li pozvati njega da im istraži slučaj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije