Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
E-BAY

Platite pa ručajte s Julianom Assangeom i Slavojem Žižekom

assange
AFP
15.06.2011.
u 15:56

Ručak u jednom londonskom restoranu može osvojiti osam osoba, a sav prihod ide na račun WikiLeaksa.

WikiLeaks je preko e-Baya otvorio aukciju na kojoj se nudi ručak s osnivačem te stranice Julianom Assangeom i slovenskim filozofom Slavojem Žižekom u subotu 2. srpnja u jednom od čuvenih restorana u središtu Londona. Ručak može osvojiti osam osoba, a sav prihod ide na račun WikiLeaksa. Do trenutka pisanja ovog teksta u srijedu poslije podne javilo se 11 zainteresiranih ponuđača, a cijena ručka bila je na 550 funti, odnosno 4623 kune.

Debata u Frontlineu

Poslije ručka, koji će trajati od 12 do 15 sati, slijedi debata u Frontline Clubu na kojoj će svoje stavove sučeliti Assange i Žižek. Raspravljat će se o dosezima WikiLeaksovih otkrića.

Čuveni slovenski filozof Žižek u siječnju ove godine, nakon početka objavljivanja 250.000 američkih tajnih depeša, objavio je u London Review od Books zapaženi esej pod nazivom “Pristojno ponašanje u doba WikiLeaksa” u kojem tematizira značenje otkrića te zviždačke stranice za samo postojanje sistema predstavničke demokracije i liberalnog kapitalizma. O toj je temi objavio još nekoliko srodnih eseja.

– Jedino pravo iznenađenje u otkrićima WikiLeaksa je da ona ne sadrže nikakva iznenađenja – iz njih smo doznali upravo ono što smo i očekivali da ćemo doznati. Ono što je uznemirujuće jest da se više ne možemo praviti da to ne znamo. Upravo je u tome paradoks javnog prostora: čak kada svatko zna neku neugodnu činjenicu, nakon što se to kaže javno, sve se mijenja. Prava meta WikiLeaksa nisu prljavi detalji i pojedinci koji su za njih odgovorni (a koji se mogu zamijeniti boljima), već sama moć u svojoj biti, njezina struktura – smatra Žižek.

Našu sadašnju situaciju on opisuje riječima: – Suočavamo se s besramnim cinizmom postojećeg globalnog poretka čiji agenti samo zamišljaju kako vjeruju u svoje ideje demokracije, ljudskih prava i slično, a u potezima poput onih kakve je učinio WikiLeaks svojim otkrićima, sramota (naša sramota što toleriramo da nad nama bude prakticirana takva moć) postaje sramotnija nakon što se o njoj piše.

SAD gradi slučaj

Žižek se u posljednje vrijeme intenzivno bavi internetskim slobodama. – Rugamo se ograničavanju interneta u Kini, a suočeni smo zapravo sa sličnim – kaže Žižek, podsjećajući da je naš izbor u pretraživanju weba uvijek determiniran onime što izbacuje naš provider, a tu je uvijek riječ o iste dvije ili tri kompanije, odnosno o Appleu i Googleu.

I dok se Assange sprema iz kuće u kojoj provodi svoje pritvorske dane prema Londonu, u SAD-u se i dalje pokušava sklopiti slučaj protiv njega. Danas se pred federalnim sucem pod mjerama prisile morao pojaviti jedan od prijatelja zatočenog vojnika Bradleya Manninga.

Komentara 4

OB
-obrisani-
00:37 16.06.2011.

Tko bi sa ovom dvojicom želio ručati?

OB
-obrisani-
16:59 15.06.2011.

Gospodin Zizek se pretvorio u medijskog clowna. Covjek cijeli dani ulazi i izlazi is TV studija i novinskih redakcija i prodaje svoje ideje koje su u stvari samo ponavljanje onoga sto su vec drugi filozofi rekli. Zizek im je samo promijenio ambalazu. A naci ce se bogatuna koji u zivotu nisu procitali ni knjigu a kamoli da znaju nesto o filozofiji i iskoristice priliku da rucaju sa uvazenim Zizekom i Assangeom. Poslije ce se fotografisati sa ovom dvojicom i hvaliti se ostalim bogatunima kako su postali prosvijetljeni za vrijeme rucka. Nista lijepseg osjecanje nego kad inteligentan covjek uzme koji dolar od bogatuna i poslije se smije njihovom neznanju.

EU
eugenie
19:29 15.06.2011.

Jedino pravo iznenađenje u otkrićima WikiLeaksa je da ona ne sadrže nikakva iznenađenja – iz njih smo doznali upravo ono što smo i očekivali da ćemo doznati. Ono što je uznemirujuće jest da se više ne možemo praviti da to ne znamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije