Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Johnson oštro protiv May

'Plan za Brexit intelektualno je poniženje'

Theresa May
Reuters/Pixsell
29.09.2018.
u 07:24

Izostanak sporazuma bolji je od lošeg sporazuma. Loš je onaj sporazum koji bi razbio Ujedinjeno Kraljevstvo.

U predvečerje stranačke konferencije vladajućih britanskih konzervativaca, o kojoj ovisi hoće li se izlazak Velike Britanije iz Europske unije dogoditi manje-više uredno ili u potpunom kaosu koji bi bio štetan i za Britance, ali i za Europljane, bivši ministar vanjskih poslova i potencijalni rušitelj premijerke Therese May nazvao je Mayin plan za Brexit “demokratskom katastrofom” i objavio svoj “plan u šest točaka".

Istodobno, dok se u Londonu oštre noževi koji bi mogli letjeti po Birminghamu (mjesto održavanja konvencije Konzervativne stranke, što u medijima već inspirira naslove koji citiraju jednu staru pjesmu The Smithsa: “… panic in the streets of Birmingham…”), u Bruxellesu su veleposlanici 27 država članica koje ostaju u EU dobili brifing od Martina Selmayra, glavnog tajnika Europske komisije, koji kaže da je Komisija spremna u ultrabrzoj proceduri, koja bi trajala maksimalno pet dana, uvesti sve prometne, carinske i druge izvanredne mjere u slučaju da Ujedinjeno Kraljevstvo izleti iz EU bez sporazuma.

Borisov plan u 6 točaka

Brexit se ima dogoditi 29. ožujka 2019. (za točno 6 mjeseci), ali računa se da je sporazum o izlasku potrebno dogovoriti na summitu EU 18. i 19. listopada, kako bi ostalo dovoljno vremena za ratifikaciju u svim parlamentima. Vremena je, dakle, premalo, a jedini plan koji vlada premijerke May ima, tzv. plan iz Chequersa, neprihvatljiv je i za EU27, a i za velik dio Mayine stranke. Najglasniji u protivljenju tom planu je Boris Johnson, koji progovara kroz kolumne u Daily Telegraphu, gdje jučer piše da je plan iz Chequersa “moralno i intelektualno poniženje” koje će “prevariti birače” koji su na referendumu 2016. glasali za Brexit, a ne za status koji je “napola unutra, napola izvan” EU.

Njegov plan u šest točaka je: (1) odbaciti plan iz Chequersa, (2) odustati od već preuzete obveze o irskom “backstopu”, odnosno zaštitnom mehanizmu u sporazumu o povlačenju, (3) ispregovarati “superkanadski” sporazum o slobodnoj trgovini s EU koji bi bio “super” verzija sporazuma kakav je Kanada ispregovarala s EU, (4) investirati u inovativna rješenja za kontrolu granica, (5) pripremiti se za scenarij izlaska iz EU bez sporazuma, i (6) već u travnju započeti s trgovinskim pregovorima s ostatkom svijeta.

‘Izdat će stoljeće napretka’

– Opće je prihvaćeno da je UK sada u slaboj poziciji u pregovorima o Brexitu. (…) Ovo je trenutak za promjenu smjera pregovora. Imamo šansu da to napravimo kako treba. Bojim se da nam buduće generacije neće lako oprostiti ako ne to ne uspijemo – piše Johnson. – Nastavimo li ovim putem, bojim se da ćemo izdati stoljeća napretka – dodaje, misleći na stoljeća od razvoja parlamentarne demokracije do industrijske revolucije.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
11:39 29.09.2018.

Samo naprijed Englezi potrebno je ovim EU .ederima pokazati granice. Nećete se valjda i vi naguziti dati.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
11:42 29.09.2018.

Razgovarao više puta i s jednima i drugima. Ne bi oni imali ništa protiv da im nije ovako bolje. Ne žele da im kojekakav ološ šeće po državi bez kontrole i da im neki bivši kriminalci donose zakona.

KO
kordunmoj75
08:54 30.09.2018.

Zaista je cudno,da samo male i bjedne drzavice,zele ulaskom u EU uvesti euro,kao platezno srestvo,dok bogate industrijske i razvijene drzave to uporno izbjegavaju,kao Britanija,Svedske,Danska,.......u cemu je problem????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije