Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojkot Jareda Kushnera

“Plan stoljeća” za Palestinu nije zaživio ni jedan dan

Palestina
Foto: Britta Pedersen/DPA/Pixsell
1/3
26.06.2019.
u 22:30

Jared Kushner viši je savjetnik Donalda Trumpa te je suprug predsjednikove kćeri Ivanke Trump. Prijedlog većih ulaganja u Bliski istok kako bi zemlje privolio na političke ustupke predstavio je jučer i danas u Bahreinu

Summit pod nazivom “Prosperitet za mir” koji se u glavnom gradu Bahreina Manami održava jučer i danas, a na kojem je SAD predstavio ekonomski dio dugoočekivanog plana za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, osuđen je na propast i prije nego što je počeo. Bojkotirale su ga mnoge arapske države, pa i sami Palestinci.

Taj plan, čiji je arhitekt Trumpov zet i viši savjetnik Bijele kuće, Jared Kushner, koji je taj plan nazvao “dogovorom stoljeća”, kako kaže palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, ne daje Palestincima pravo ni na državu ni na suverenost ističući kako novac ne može biti zamjena za izdaju palestinskog naroda koji se bori više od 70 godina za svoju državu.

Problem glavnoga grada

U znak protivljenja Palestinci na području Zapadne obale i Pojasa Gaze organizirali su prosvjede i štrajk. Štrajk je organiziran i u Maroku i u Jordanu, gdje su izvikivali: “Smrt Americi”, “Smrt Izraelu!“

Palestina
1/10

Na ekonomskom summitu u Bahreinu sudjelovali su ministri privrede i šefovi trgovačkih kompanija u regiji i svijetu, a planirano je da se na njemu otkrije dio američkog plana za Palestinu. Saudijska Arabija, veliki saveznik SAD-a, na konferenciju je poslala ministra gospodarstva, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati, također američki saveznici, poslali svoju delegaciju.

Kushner svojim planom predviđa stvaranje palestinske države na području Zapadne obale i Pojasa gaze te na dijelu teritorija Sinaja. Međutim, ovaj plan sadrži i točke koje ne idu u prilog Palestincima, kao što je prepuštanje cijelog teritorija Jeruzalema Izraelu i održavanje većinskog dijela ilegalno sagrađenih židovskih naselja na Zapadnoj obali. Isto tako, u plan nije uključen i povratak gotovo šest milijuna palestinskih izbjeglica koje je Izrael raselio.

Za Palestince je predviđena financijska pomoć te prijedlog da predgrađe Jeruzalema, grad Abu Dis, proglase za svoj glavni grad. Taj se gradić nalazi istočno od Jeruzalema i samo je dva kilometra udaljen od džamije Al-Aqse i nalazi se tik uz zid koji su podigli Izraelci, a koji odvaja palestinski teritorij od izraelskog. Kushnerov plan ne razlikuje se puno od plana koji je još 2002. godine na sastanku Arapske lige u Beirutu na stol stavila Saudijska Arabija. Ta je zemlja tada predložila potpuno arapsko priznanje Izraela u zamjenu za povlačenje Izraelaca s teritorija koji su okupirali u ratu na Bliskom istoku iz 1967. godine. Jedina razlika između saudijskog plana i Kushnerova o priznavanju palestinske države na teritoriju koji je Izrael okupirao 1967. godine jest u glavnom gradu. Prema Kushnerovu planu, SAD predviđa ulaganja od 50 milijardi dolara u projekte na palestinskim područjima, što treba stvoriti milijun radnih mjesta za Palestince. Isto tako, u 10 godina, zaljevske zemlje šest bi milijardi dolara dale Libanonu, 7,5 Jordanu, a 9 milijardi Egiptu, u zamjenu za udomljenje izbjeglica u njihovim zemljama koje, uz Jeruzalem, predstavljaju najveću prepreku mirovnom sporazumu. Libanon, u kojem živi više od 500 tisuća Palestinaca, odbacio je taj prijedlog.

‘Palestina za sve muslimane’

Kushnerov plan naišao je na veliko protivljenje arapskog i islamskog svijeta iako su mu neke zaljevske države spremne dati priliku. Arapski muslimanski svijet, od nastanka izraelske države 1948. godine pa do danas, protivi se bilo kakvoj inicijativi SAD-a, najvećeg saveznika Izraela, kojeg kritiziraju da uvijek ide u korist Izraela, a na štetu Arapa i Palestinaca.

Deseci organizacija i udruženja, među kojima se nalazi i Svjetska unija islamskih učenjaka (IUMS), upozorili su da ekonomski summit u Bahreinu koji organizira SAD predstavlja vrlo opasan korak usmjeren protiv Palestine. U svom priopćenju, među ostalim, ističu kako je “Palestina islamska zemlja ne samo za Palestince već i za cijelu muslimansku zajednicu. Prema tome, cijeli islamski svijet mora djelovati kako bi spasio Palestinu od cionista okupatora”.

Komentara 9

NE
Nepokolebljiv
23:23 26.06.2019.

Nije njima do mira! Arafat je bio pred mirom u Camp Davidu pa pobjegao! Opravdao se: Sta vi mislite koliko dugo bi ja zivio kada bi prihvatio mir?! Arapi sto se od 1962 nazivaju Palestincima vole nerad i povremeno izazivati nerede, poslati ponekog blentu aktivirat eksplozivni prsluk i slat kacuske na Izrael.

DA
DarthVader
09:50 27.06.2019.

Od palestinaca nista novo.

ZA
Zapadnjak
08:13 27.06.2019.

prvo, ne postoji sest milijuna "izbjeglica", to je unrwa-in prenapuhani broj, nema ih ni dva milijuna... drugi, i bitnije, vise nitko nema izlika, stol je postavljen, ameri i Izrael sjede za njim dok ovi drugi ne zele ni doci, pa nije ovo kushnerovo sveto pismo, sve je podlozno promjenama i razgovorima, ali ovi drugi ne zele pregovarati, njih zanima iskljucivo "smrt Izraelu" i "from the river to the sea", a to se moze ostvariti samo silom koju nemaju... alternativa pregovorima je nastavak statusa quo sto ce u konacnici najvjerojatnije dovesti do aneksacije zapadne obale u nekom trenutku, sto ce biti odlicna stvar za ljude koji tamo zive, a politicki "palestinci" ce o tome cmizdrit jos petsto godina... dodatno, zapitajmo se koliko puta nedemokratski dzihadisticki vođe "palestine" trebaju odbiti pregovarati, koliko puta trebaju zaprijetiti genocidom da bi ih se konacno prestalo smatrati zrtvom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije