Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migrantska drama

Plan EU doživio potpuni kolaps

migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
22.01.2016.
u 23:30

Italija blokirala odluku kojom bi svih 28 država EU prikupilo tri milijarde eura Turskoj

Nakon što je Austrija odlučila proglasiti “gornju granicu” broja azilanata koje može primiti godišnje, bavarski premijer Horst Seehofer izjavio je da su takva ograničenja “jedino moguće rješenje” i ponovno pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da i ona odredi limit, no kancelarka, koja je prekjučer posjetila Bavarsku, i dalje odbija to učiniti.

I Nijemci oduzimaju novac

Bavarski premijer, koji od ljeta prošle godine otvoreno kritizira kancelarkinu politiku otvorenih vrata, izjavio je da je prekjučerašnji posjet Angele Merkel Bavarskoj bio “razočaravajući” te upozorio da slijede “teški tjedni i mjeseci”. U međuvremenu, Bavarci su također otkrili da izbjeglicama nakon ulaska u Njemačku oduzimaju gotovinu i vrijednu imovinu, kao što su to nedavno počeli činiti Danci i Švicarci.

– Gotovina i vrijednosti koje premašuju iznos od 750 eura mogu se oduzeti u slučaju da se očekuje da će osoba u Njemačkoj ući u sustav državne financijske potpore – rekao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann.

Milijuni migranata i izbjeglica čekaju dolazak proljeća kako bi se, u povoljnijim vremenskim uvjetima, otisnuli s turskih obala prema Grčkoj i dalje balkansko rutom prema Austriji i Njemačkoj. Suočen s tim podatkom, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je da EU ima dva mjeseca da “stavi stvari pod kontrolu”. Dva summita EU, odnosno sastanka Europskog vijeća, 18. i 19. veljače i 17. i 18. ožujka mogla bi odrediti hoće li schengenska zona bez granica biti spašena ili će se potpuno urušiti.

Dosadašnji plan Europske komisije sve se više pokazuje mrtvim slovom na papiru. Taj plan bio je uvesti novi sustav legalne relokacije izbjeglica po kvotama te smanjiti priljev neregularnih migranata u suradnji s Turskom, s kojom je EU potpisala akcijski plan u kojemu obećava Turcima tri milijarde eura u zamjenu za zadržavanje izbjeglica na turskom teritoriju. No, Talijani su prošlog tjedna na sastanku Vijeća EU blokirali odluku kojom bi svih 28 država članica EU prikupilo tri milijarde eura.

A prema podacima koje je Komisija objavila prekjučer, dosad je iz Italije i Grčke u druge zemlje EU relocirana samo 331 osoba od ukupno 160.000 izbjeglica, koliko su države članice EU dogovorile. Hrvatska, prema istim podacima, još nije niti odredila svoje časnike za vezu u “hotspot” centrima u Italiji i Grčkoj iako je na sastancima Vijeća EU prihvatila obvezu da relocira oko 1500 ljudi. 

Ograničenja nisu neetična

Nizozemski premijer Mark Rutte, čija zemlja predsjeda Vijećem EU do kraja lipnja, želi da se sve te novodogovorene mjere – od kvota za relokaciju do akcijskog plana s Turskom – počnu primjenjivati u praksi u sljedećih šest do osam tjedana. U suprotnom, rekao je Rutte u obraćanju Europskom parlamentu u Strasbourgu, trebat će smisliti “plan B”. Iako nije govorio što bi to bilo, natuknuo je da bi se potezi poput najnovije odluke Austrije mogli ponoviti u svim drugim zemljama.

Austrija je uvela “gornju granicu” od 37.500 tražitelja azila koje planira primiti ove godine, što je znatno manje od 90.000, koliko ih je zatražilo azil u Austriji lani. Iako Bavarci žele da Njemačka donese sličnu odluku, Austrija je prva država EU koja uvodi ograničenje u broj izbjeglica koje može primiti, a Komisija sada pokušava analizirati je li austrijska odluka u skladu sa Ženevskom konvencijom, koja obvezuje države potpisnice da razmatraju svaki zahtjev za azil. Njemački predsjednik Joachim Gauck izjavio je na da ograničenja u broju izbjeglica “nisu neetična” sama po sebi, što je protumačeno kao još jedan signal kancelarki Merkel da uvede ograničenja. •

>> Ostojić: Migrante će se samo dodatno pitati gdje kane tražiti azil

Komentara 27

Avatar superhik74
superhik74
02:47 23.01.2016.

EU je najveca svjetska ekonomija, medjutim vode je politicki patuljci i ulizice jednoj drugoj svjetskoj sili, i sami su sebi skuhali kasu, pocevsi s podrskom ilegalnom neokolonijalnom invazijom Iraka, dugogodisnjom okupacijom i unistenjem Afganistana, unistavanjem Libije te razaranjem Sirije i Jemena i pucevima u Ukrajini i Egiptu. Sada im se to obija o glavu jer nemaju dovoljno kicme da kao oni koji su te sve uzrokovali i koordinirali upravo radi slabljenja EU kao glavnog konkurenta preplavljivanjem izbjeglicama koje ce napraviti politicku i ekonomsku nestabilnost, da odbiju primati tu masu migranata. Ti islamisti trebaju biti rasporedjeni po njihovim islamskim susjednim drzavama, poglavito UAE, Kataru, Kuvajtu, Sadijskoj Arabiji i Bahreinu, a takodjer Jordanu, Libanonu i Turskoj. Ti ljudi jednostavno ne pripadaju Europskoj kulturi niti ce im klima odgovarati u drzavama u kojima traze azil tipa Svedska, Njemacka itd. i mogu samo patiti i stvarati probleme koje su vec poceli raditi

Avatar Ohjooj
Ohjooj
23:45 22.01.2016.

Milijuni migranata i izbjeglica čekaju dolazak proljeća kako bi se, u povoljnijim vremenskim uvjetima, otisnuli s turskih obala prema Grčkoj i dalje balkansko rutom prema Austriji i Njemačkoj - katastrofa - pojest će nas, za dvije godine nas više nema!!!

FU
furest
08:39 23.01.2016.

nije propao , islamski migraniti i dalje pristizu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije