Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5000 kandidata

Plaća od 4000 eura – Pogledajte kako izgleda test za činovnike EU

eu
Reuters/Pixsell
07.03.2013.
u 13:55

Pravila: – Samo ovo smije biti na stolu – kaže kontrolor i da mi ploču s markerom i kalkulator

Spremite jaknu i torbu u ormarić, skinite šal i sav nakit koji imate... Ispraznite džepove, imate što u džepovima?

– Nemam – odgovorim i nesvjesno slažem jer dok sam izvrtala džepove, iz jednog ispadne – mala gumica za kosu. Osjećaj – kriminalan.

– I ovo skinite – naredi i upre prstom u ukrasnu "zihericu" na jedinoj vesti koja mi još može pokriti trudnički trbuh.

– Ali ovo je dio veste, pa to se ne skida – nagonski ispalim jer doista nemam ništa protiv pravila, ali zdrav razum mi je ipak prije svega.

Uzaludno. Uzme i iščupa ukras.

– Fino, sad imam rupu – više za sebe progunđam jer ako nećeš po takvim pravilima, ne moraš i 'ajd kući.

Detektor metala

Nije to ništa značilo "kontroloru" koji je potom uzeo detektor metala i pregledao me. Takav je "doček" na ispitu za činovnike EU koji je prva selekcijska točka za posao iz snova tisućama Hrvata. Da šetaju hodnicima bruxelleske administracije doista sanjaju tisuće. Prva slika u tim snovima većini je – iznos plaće. Objektivno, čisto sumnjamo da je kupnja avionske karte rezervacija ručka za nekog šefa koji možda govori engleski lošiji od vašeg, karijera snova toliko visokoobrazovanih mladih ljudi koje smo sreli na tom ispitu. OK, do maksimuma smo banalizirali sliku posla za koji je konkuriralo gotovo 5000 Hrvata kojima u radnoj knjižici stoji VSS. Bit će tu sigurno i niz odgovorni(ji)ih zadataka, ali ono što je najvažnije jest da europski činovnici imaju sve ono što većina ovdje nema. Osim plaće koja je višestruko veća od hrvatske prosječne, tu je niz prava koja jamče pristojan i lagodan život. Regulirano je sve do detalja, znate da imate mogućnost napretka i koliko će se taj napredak vidjeti na vašem bankovnom računu. Na osnovni iznos plaće propisan je niz dodataka za odvojenost, kućanstvo, obrazovanje...

"Komisija ima holistički pristup svim aspektima dobrobiti na poslu: tu je mnogo sportskih i kulturnih klubova otvorenih osoblju i njihovim obiteljima...", dio je (manje bitne) napomene, ali koja daje sliku o čemu govorimo. I odgovor zašto nas toliko želi postati dijelom europske birokracije. Zbog toga i zbog startne plaće veće od četiri tisuće eura, bez ijednog dodatka. To je iznos kojem se nadalo spomenutih 5000 hrvatskih državljana. U Bruxelles na drugi krug selekcijskog procesa međutim ide njih samo – 341. Oni imaju šansu postati administrator, što je više rangiran činovnik od asistenta, da pojednostavnimo.

Procedura s početka teksta je pak ista u oba slučaja. Samo je razlika što se testiranje za ovaj manje plaćen posao provodilo u maloj dvorani, što na ulazu nije bila kolona... jer se prijavilo mnogo manje ljudi. Konkretno, njih 1414. Tako da je terminu ispita koji opisujemo bilo osam konkurenata, u odvojenim boksovima, a prostor se audio i video snima te "kontrolor" s vremena na vrijeme prošeta dok cijelo vrijeme kroz staklo nadgleda... U prostoriji je vruće i tišina, a ono što sigurno "krši" pravila jest buka koja dopire izvana.

Izaberi točan odgovor

– Ako ste žedni ili morate na WC, molimo vas, obavite to sada. Imate pravo na pauzu od deset minuta koju možete i ne morate iskoristiti. Pažljivo pročitajte upute na ekranu, ovo je sve što smijete imati na stolu – izrecitira "kontrolor" i da mi ploču s markerom i spužvicom te kalkulator prije ulaska.

Kalkulator dobro dođe kod matematičkog dijela ispita iako je riječ o manje-više osnovnim operacijama. Tu su još apstraktno, verbalno, situacijsko zaključivanje. Za sve su redom ponuđeni odgovori tako da su mnogi išli i, što se kaže, na sreću. A tko će na kraju imati sreće i "kuhati kavu" u europskom sjedištu i zarađivati više od tri tisuće eura, znat će se za koji mjesec.

>>Kako do karijere u institucijama Europske unije?

Ključne riječi

Komentara 38

MG
Maximus Genius
14:28 07.03.2013.

Za asistente se prijavilo 1500, za administratore (AD 5) oko 4 tisuce, a za AD 7, AD 9 i AD 12, te za prevoditelje (usmene i pismene) ostali .. "novinarka" je napisala katastrofalan tekst.. Big deal, ne puste te zaa vrijeme ispita na wc. Ta ocito nije nikada srudirala.. Bilo je ispita (bar na mom faksu) di te neki kreten drzi na usmenom cetiri sata i drka te do zadnje sitnice, a ovdje sve transparentno, lijepo sve pise i bok.. i traje dva i pol sata, zamisli beda, ispit od 2 i pol sata gdje jos imas prav na pauzu. Nije jednom rijecju napisala za koju se kategoriju prijavila, od koliko joj se cjelina sastojao ispit i kakva su bila pitanja.. Osim sto smo saznali da je trudna.

PR
Presto
14:58 07.03.2013.

Budalaštine, bilo koje psihološko testiranje za plaću od 10 000 kuna u nekoj banci ili IT firmi je 100 puta teže. Ovo je pljuga.

Avatar GERO2
GERO2
14:06 07.03.2013.

Birokracija im je uvjeren sam tako komplicirana skoro kao i Hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije