Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pitanje na maturi podiglo buru

Muke po jeziku: Maturant tvrdi da treba priznati zadatak, stručnjak ga demantirao

Zagreb: Pripreme za državnu maturu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
18.06.2020.
u 12:08

Prema stranici Hrvatski jezični portal, moguće je i drukčije naglašavanje ponuđenih posuđenica, tvrdi maturant

Maturanti su teorijski dio iz obvezne mature Hrvatskoj jezika više razine polagali prije desetak dana, no doživljaji među nekima još uvijek nisu oslabjeli. Naime, jedan maturant požalio se kako je NCVVO u jednom zadatku postavio više točnih odgovora, zbog čega bi taj zadatak trebao biti priznat

U 61. zadatku, od ukupno 80, tražilo se poznavanje naglasaka. Točnije, maturanti su morali prepoznati koja je od četiriju riječi – asistent, gitarist, magnezij i rokoko naglašena u skladu s naglasnom normom hrvatskog standardnog jezika. 

Iako je točan odgovor bio gitarist, maturant je zaključio kako je prema popularnoj stranici Hrvatski jezični portal moguće i drukčije naglašavanje. Na ove tvrdnje ubrzo se oglasio za srednju.hr i ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, demantirajući maturantovu izjavu. 

– Primjer asìstent (asistȅnt) koji ovaj maturant navodi s Hrvatskoga jezičnog portala (koji je nastao na Hrvatskome enciklopedijskom rječniku (Novi liber, 2002.) jedan je od primjera koji se u Hrvatskome enciklopedijskom rječniku nalaze u uvodnome dijelu kao primjer za naglašavanje stranih riječi. A objašnjenje glasi: “U imenicama m. roda tipa asìstent, refòrmist i sl. uz tradicionalne naglaske tipa asìstent, refòrmist (koji su se do sada obično smatrali jedino ispravnima) navode se, u zagradama, i naglasci tipa asistȅnt, reformȉst. Oni se smatraju obilježjima razgovornoga stila i, uopće, ležernijih tipova komunikacije, dok se naglasci tipa asìstent i dalje smatraju normativno preporučljivijima i/ili obilježjem 'višega' stila” – odgovorio je na tvrdnje Jozić. 

– Nevezano za ono što u nenormativnome Hrvatskome enciklopedijskom rječniku (ili na Hrvatskome jezičnom portalu) piše, učenici su upoznati s pravilima hrvatskoga standardnojezičnoga naglašavanja pa su morali znati da je naglasak na posljednjem slogu višesložnih riječi – nepravilan – nadodaje ravnatelj. 

Kako je pojasnio, ovaj zadatak koji je maturantima itekako zadavao muke, vrlo je jasan. Dok posuđenica magnezij nije dobro naglašena jer na na unutarnjem slogu višesložnih riječi mogu stajati samo uzlazni naglasci, posuđenice asistent i rokoko nepravilne su jer naglasak ne može stajati na posljednjem slogu višesložnih riječi. 

Komentara 6

DU
Deleted user
13:49 18.06.2020.

ovaj dio s naglascima trebalo bi rješavat sa "audio materijalima i slušalicama", pa i da neznaš pravila, ak zvuči blesavo izgovoreno - odma odbaciš ko netočno.... čak i ako ti je domicilno narječje toliko različito od "standarada" prepoznalo bi se točno rješenje .... al ti su naglasci najveća glupost da se moraju znat i da se vrednuju na maturi

EH
enigmus-hr
13:47 18.06.2020.

Ne samo da svako narječje ima svoje naglaske nego svaki dijalekt svakog narječja ima drugačije naglaske, nešto što nije svojstveno samo hrvatskom nego brojnim drugim jezicima, tako da su takva pitanja besmislena.

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
13:35 18.06.2020.

Naglasci u hrvatskom jeziku trrebaju veliku reviziju u skladu sa stvarnim govorom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije