Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTETNA ZA ZDRAVLJE DJECE

PITANJE DANA Treba li Hrvatska zabraniti energetska pića maloljetnicima?

Prime energy drink cans sit on a shelf at Target in Brooklyn, New York
Foto: STAFF/REUTERS
1/2
16.11.2023.
u 09:03

Ravnatelj HZJZ-a Capak poručio je da zbog velike količine kofeina energetska pića općenito imaju negativne posljedice na zdravlje djece, a jedini način da im se zabrani uporaba tih pića je zakonska intervencija

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u utorak da je namjera zabraniti konzumaciju energetskih pića maloljetnicima te dodao da je takvo zakonsko rješenje blizu, a da se još uvijek pronalazi način zabrane prodaje nikotinskih vrećica maloljetnicima. “Sva ostala energetska pića želimo regulirati. U vrlo kratkom roku iznaći ćemo adekvatno rješenje da bismo ograničili mogućnost konzumacije energetskih pića, poglavito mlađoj populaciji”, rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare u utorak poslijepodne. 

Odgovarajući na pitanja novinara, želi li se zabraniti konzumacija energetskih pića maloljetnicima, Beroš je rekao da je to "intencija" ministarstva. Nakon saznanja da se na tržištu prodaje energetski napitak Prime, koji u sebi sadrži nedozvoljeni sastojak L-teanin, Beroš je danas održao sastanak s državnim inspektorom Andrijom Mikulićem i ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavom Capakom. Osim najave zabrane energetskih pića maloljetnicima, tijekom dana poduzeti su i konkretni koraci da se piće s nedozvoljenim sastojkom povuče s hrvatskog tržišta.  

Državni inspektorat u nadzorima kod dva distributera i više trgovačkih lanaca, kod jednog distributera zabranio je prodaju kofeinskog verzija pića Prime koja sadrži nedopušteni sastojak. 

VEZANI ČLANCI: 

“Odmah smo distributeru izdali rješenje da se to ne može prodavati putem interneta niti na bilo koji drugi način”, rekao je Mikulić. Istaknuo je da će inspekcija nastaviti nadzore i automatski zabraniti distribuciju i narediti povlačenje tog proizvoda. 

Beroš je istaknuo da je primijećeno kako se piće Prime distribuira putem internetske prodaje.  Ravnatelj HZJZ-a Capak poručio je da zbog velike količine kofeina energetska pića općenito imaju negativne posljedice na zdravlje djece, a jedini način da im se zabrani uporaba tih pića je zakonska intervencija. “Tjednima smo do donošenja takve regulative da se ta pića zabrane maloljetnicima”, poručio je Beroš dodavši da na tome radi posebna radna skupina unutar Ministarstva.

 

 

VIDEO I Hrvatska ide prema zabrani energetskog pića poznatih YouTubera

Komentara 3

KI
kingtom
09:49 16.11.2023.

Naravno da treba, a i ne samo maloljetnicima, to je štetno za sve.

PE
Pendrek57
11:15 16.11.2023.

Ne netreba.

GE
gerila
11:27 16.11.2023.

Naravno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije