Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKA PIĆA I NIKOTINSKE VREĆICE

Beroš: Tražimo pravnu mogućnost da ograničimo upotrebe proizvoda štetnih za zdravlje

Zagreb: Konferencija Vilija Beroša nakon sastanka s Državnim inspektoratom o štetnim energetskim pićima
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
14.11.2023.
u 18:56

Nikotinske vrećice, kako je naveo HZJZ, služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike pa čak i veće s obzirom na možebitnu visoku količinu nikotina

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak s Državnim inspektoratom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, vezano uz energetska pića i nikotinske vrećice. Po završetku sastanka, medijima su se obratili ministar zdravstva Vili Beroš, glavni državni inspektor Andrija Mikulić i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Već neko vrijeme izloženi smo određenim štetnim tvarima u vidu energetskih pića. Pojedine zemlje ih zabranjuju. Zahvaljujem Inspektoratu koji analiza preparate. Izloženi smo i štetnom utjecaju nikotinskih vrećica. Također, konzumiraju ih najmlađi", rekao je Beroš uvodno. 

"Na tržištu postoje proizvodi s vrlo visokim sadržajem nikotina. Njihov sadržaj može biti 20 do 50 mg. Dvije i pol kutije cigareta su 50 mg. Možete zamisliti što će se dogoditi školarcu ako to stavi u usta. Tu smo da ograničimo mogućnost konzumacije tih proizvoda, posebno oko škola", dodao je te naveo kako su tijekom dana objavljene i preporuke HZJZ-a. Također, kaže kako se provode inspekcijski nadzori energetskih pića. 

VEZANI ČLANCI:

"Cilj nam je onemogućiti internetsko trgovanje takvim proizvodima. Tražimo pravnu mogućnost da ograničimo upotrebe proizvoda štetnih za zdravlje građana", ističe Beroš. 

Krunoslav Capak osvrnuo se na energetska pića te kazao: "U svijetu i kod nas, temeljen znanstvenih podataka, već dugo se postavljaju ograničenja. Tako i mi imamo natpise na energetskim pićima da se ne preporučuju djeci, mladima i trudnicama. Imamo veći porez. Međutim, to se pokazuje kao nedovoljno. Radi se da se pronađu zakonska rješenja. Ide se u tom smjeru da se proizvodi ograniče". 

Govoreći o energetskom piću Prime, kojeg je Slovenija zabranila, rekao je da ono sadrži tvar koja nije dopuštena u bezalkoholnim pićima u Europskoj uniji. "To daje osnovu Državnom inspektoratu da, kada vidi proizvod na deklaraciji, povuče proizvode", navodi Capak. 

VEZANI ČLANCI:

O nikotinskim vrećicama kaže: "To je jedan novi proizvod, o njemu se već dugo diskutira. Radi se o velikoj količini nikotina. On curi na sluznicu usta. Ne guta se pa ne može biti hrana. Teško je naći zakonsko rješenje, no traži se i sigurno će se naći".

"Krenuli smo odmah u inspekcije nadzora, bili smo kod dva distributera. Jedan je obavljao prodaju putem interneta. Odmah smo izdali rješenje da se na taj način ne može prodavati. Ukoliko nađemo na hrvatskom tržištu ta energetska pića s nedozvoljenim sastojcima, idemo u postupak zabrane distribucije i povlačenja", kaže Andrija Mikulić. U šest trgovina, u kojima je dosad obavljen nadzor, piće nije pronađeno. Nadzore će i dalje nastaviti provoditi. 

Ranije danas, podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upozorenje oko štetnosti nikotinskih vrećica

Nikotinske vrećice, kako je naveo HZJZ, služe kao zamjena za konvencionalne proizvode na bazi duhana i mogu uzrokovati slične zdravstvene rizike pa čak i veće s obzirom na možebitnu visoku količinu nikotina. Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha (s dodanim aromama), napravljene su za postavljanje između usna i desni te ne zahtijevaju pljuvanje. Također, ne sadrže list duhana. Nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice sadrže i biljna vlakna, arome i zaslađivače.

VIDEO Beroš: Nema razloga za paniku i dalje širenje straha. Riječ je o izoliranom slučaju

Komentara 7

Avatar Tombstone
Tombstone
19:11 14.11.2023.

Sve dok neki Kinez opet ne pojede sismisa sve je ok.

AL
alkemičar
20:25 14.11.2023.

Sta filozofiras toliko, ako je nesto stetno za zdravlje onda se to ne moze prodavat na nasem trzistu i tocka. Istom lakocom kojom ste dopustili njihovu prodaju tako cete ih sada i zabranit, sto ste im uopce dali odobrenje za stavljanje na trziste tog smeca prije nego li ste dobili rezultate analize sastava i utjecaja na zdravlje ljudi?? Ili je to formalnost koja po tom supljem zakonu nije ni obavezna? Koji glumci.

Avatar Asterix
Asterix
19:49 14.11.2023.

Pa promijeni zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije