Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

PITANJE DANA Pokrije li vam plaća sve mjesečne troškove koje imate?

Igor Soban/PIXSELL
14.10.2023.
u 10:15

Troškovi života sve su veći pa se mnogi odlučuju za dodatni posao kako bi imali još jedan izvor zarade. Jeste li vi među njima, uspijete li s plaćom pokriti sve svoje mjesečne troškove?

Dvije trećine zaposlenih u Hrvatskoj razmišlja o dodatnom poslu kako bi uspjeli podmiriti osnovne potrebe jer njihova trenutna plaća za to više nije dovoljna uslijed stalnog rasta svih cijena i ukupno troškova života, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. U tom istraživanju od ukupno 750 ispitanih, 67 posto je navelo da razmišlja o obavljanju dodatnog posla, navod s portala MojPosao.

"Inflatorni pritisci generirani rastom cijena energenata, hrane i drugih troškova života predstavljaju značajan izazov za mnoge radnike i njihove obitelji. Unatoč kontinuiranom rastu plaća, mnogi se suočavaju s teškoćama u podmirenju osnovnih potreba", ističu uz istraživanje.

Ispitanici su u istraživanju potvrdili i da dodatni posao trebaju da bi podebljali kućni budžet, što prema istraživačima ukazuje na zabrinjavajuću dinamiku financijskih izazova koje mnogi radnici trenutno doživljavaju. Ističu i da je inflacija "odradila svoje" jer većina ispitanih je rekla da većinu svojih primanja, neki i do tri četvrtine plaće, troše na hranu i režijske troškove.

Svaka deseta osoba već radi drugi posao

Iako je 13 posto ispitanih navelo da trenutno ne razmišljaju o dodatnom poslu jer su zadovoljni plaćom i sposobni podmiriti svoje potrebe, ipak napominju da bi mogli razmisliti o traženju novog ili dodatnog posla ako troškovi života nastave rasti, a poslodavci ne odluče povećati plaće kao kompenzaciju za rastuće troškove. 

Svaka deseta osoba navela je pak da već radi dva posla kako bi preživjeli, tvrdeći da je to neizbježno. Istovremeno, deset posto ispitanika trenutno je tijekom istraživanja bilo nezaposleno i traži posao.

S portala MojPosao navode i da zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima, dodajući da se stoga rezultati ne mogu generalizirati, ali da su indikativni.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 7

TA
Talleyard
20:35 14.10.2023.

U šugoslaviji sa plaćom od 50 Eura mogli smo si priuštiti i luksuz, mogli smo preko granice sa 50 Eura i kupiti WC papir, rižu, kavu, banane, traperice...a za vrijednost preko 50 Eura uredno smo plaćali carinu srpskim carinicima

Avatar film
film
13:55 14.10.2023.

imam pedeset i koju godinu,nisam član ni jedne stranke,živim isključivo od svoje plaće i tvrdim da se u hrvatskoj nikad nije bolje živjelo....

Avatar SAM
SAM
10:42 14.10.2023.

Zašto se ne mogu vidjeti rezultati? Vladajuča zločinačka zabranila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije