Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA

PITANJE DANA Nijemci na svakih 100 eura uštede 20 eura, a znate li koliko Hrvati?

Vlada odgodila donošenje odluke o zamrzavanju cijena
Sanjin Strukic/PIXSELL
23.11.2023.
u 08:50

Na svakih sto eura dohotka, kućanstva Europske unije imala su lani i deset eura dodatnih investicija unutar kućanstva, preuređenje stanova, ulaganja u nekretnine i slično. Stope ulaganja kućanstava u državama članicama EU kretale su se od 15% na Cipru i 14% u Luksemburgu do 4,4% u Latviji i 4,2% u Grčkoj. Hrvati su šest posto svoga dohotka izdvojili za ulaganja.

Hrvatska su kućanstva prošle godine raspolagala s 41,23 milijarde eura neto dohotka, što čini 0,43 posto ukupnog dohotka kućanstava Europske unije. U godinu dana neto raspoloživi dohoci u Hrvatskoj porasli su za oko 6,5 milijardi eura, a oni, osim plaća i mirovina, uključuju i dohotke od imovine kao i sve druge dohotke koji ljudima ostanu za potrošnju kada plate poreze i mirovinske doprinose. 

Hrvatska je sedma po redu država po visini neto raspoloživog dohotka kućanstava, a s manje novca raspolažu manje države kao što su Malta, Cipar i baltičke države.

VEZANI ČLANCI 

Na svakih stotinu eura dohotka, Europljani su lani uštedjeli 12,7 eura, što je znatno niže nego 2021. (16,4 %) kad se zbog karantena manje trošilo, no u skladu s kretanjima koja su bila zabilježena prije pandemije. Najviše bruto stope štednje među članicama EU zabilježene su u Njemačkoj gdje na svakih stotinu eura dohotka Nijemci uštede 20 eura. Drugi su Francuzi sa stopom štednje od 17 posto, Austrijanci uštede 15 eura, Slovenci 14, a Hrvati 6,4 eura. Dvanaest članica EU zabilježilo je stope štednje ispod deset posto, među kojima su Poljska i Grčka imale negativne stope, -0,8% odnosno -4,0%, što znači da su se Poljaci i Grci dodatno zaduživali ili koristili staru štednju da bi financirali svoje izdatke.

Jeste li vi uspjeli uštedjeti? Podijelite s nama vaša iskustva u anketi i komentarima. 

VIDEO Čarobni blagdanski ugođaj stigao i u Zagreb

Ključne riječi

Komentara 5

HA
hacker
09:44 23.11.2023.

Kolega mjesečno troši 300 eura na cigarete i pivo a ušteđevine ima 0 eura. Da je poroke pretvorio u ušteđevinu imao bi na računu više od 50 000 eura, živi s obitelji u tuđoj kući a preti mu na proljeće deložacija, nije mi ga uopće žao.... a tako živi jako puno Hrvata...

ZP
Zabranjen pristup
09:54 23.11.2023.

U HR se na 100€ ustedi -20€.

PV
prcko.vita
09:44 23.11.2023.

Kako je krenulo ne da su nas izbacili iz Šengena, nas će izbaciti iz EU. Em nismo sposobni čuvati granice, em imamo toliko male plaće i mirovine da jednostavno previše rušimo prosjek EU. Tužno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije