Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA POREZNA PRAVILA

PITANJE DANA Jeste li zadovoljni novim obračunom plaća?

Rijeka: Građani uživaju u sunčanom prijepodnevu na terasama kafića na Korzu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
10.01.2024.
u 09:59

S obzirom na to da se novi obračun poreza na dohodak obračunava od 1. siječnja, već na plaćama za prosinac, koje se se počele isplaćivati u siječnju, građani mogu vidjeti jesu li dobili povećanje i koliko iznosi. Jeste li zadovoljni novim obračunom?

Od 1. siječnja na snagu su stupila nova porezna pravila prema kojima je u većini jedinica lokalne samouprave ukinut prirez. Osim prireza, povećan je osnovni osobni odbitak s 530 eura na 560 kao i odbici za uzdržavane članove. 

Naime, odbitak za prvo dijete povećao se s 232 eura na 280, a odbitak za drugo dijete s 331 na 392 eura. Ipak, smanjeni su koeficijenti prema kojima se računaju ti odbici za prvo dijete s 0,7 na 0,5, a drugo s 1 na 0,7 pa mnogi roditelji djece nisu dobili povećanja kakvima su se nadali, a o čemu je Večernji list pisao. Mnogi se pitaju nisu li koeficijenti mogli ostati isti kao prošle godine pa da se onda prema njima obračunavaju novi osobni odbici koji bi donijeli i veće povećanje. Naime, oni koji imaju neto plaće manje od 1000 eura, a veće od minimalca, dobili su tek nekoliko eura veće plaće za prosinac u odnosu na studeni. 

VEZANI ČLANCI: 

– Živim u Osijeku gdje je ukinut prirez. Supruga i ja imamo dvoje djece, a prvo dijete na mojoj je poreznoj kartici. Na plaći za studeni prirez je iznosio 5,58 eura, a ukupno sam platio 38,14 eura poreza i prireza. Na plaći za prosinac nema više prireza već samo porez i za njega su mi skinuli 27,34 eura. Dakle, dobio sam povišicu od 10,8 eura. Ne znam stvarno kakva je to reforma, svi se u firmi čude platnim listama i ne mogu vjerovati jer svi koji imaju djecu očekivali su da će dobiti više – ispričao nam je jedan 40-godišnji Osječanin, inače zaposlenik u javnoj službi.

Novom poreznom reformom Vlada je smanjila osnovice za mirovinsko osiguranje za prvi stup – 300 eura za bruto plaće do 700 eura uz postupno smanjenje olakšice za bruto plaće od 700,01 do 1300 eura – bez utjecaja na budući iznos mirovine. 

S obzirom na to da se novi obračun poreza na dohodak obračunava od 1. siječnja, već na plaćama za prosinac koje su se počele isplaćivati u siječnju građani mogu vidjeti jesu li dobili povećanje i koliko iznosi. Stoga vas pitamo jeste li vi dobili povišicu nakon novog obračuna poreza i jeste li zadovoljni? 

Komentara 2

Avatar fidelio
fidelio
10:55 10.01.2024.

Ima u narodu puno izreka na tu temu - iz šupljeg u prazno, sjaše Kurta da uzjaše Mirta, džaba ste krečili, tresla se brda - rodio se miš. Ma ne stanu sve u ovaj komentar :)

TI
Tinček
11:34 10.01.2024.

Povećanje je u veličini besplatnog kebaba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije