Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narod odlučuje

Pitanja o izmjeni Izbornog zakona podijelili u dva kako na manjincima ne bi pao referendum

Zvonimir Troskot
Igor Soban/PIXSELL
28.04.2018.
u 20:38

Potpisi za referendum o pravednijem izbornom zakonu prikupljat će se od 13. do 27. svibnja diljem Hrvatske

Građanska inicijativa “Narod odlučuje” predstavila je danas u Splitu dva referendumska pitanja s ukupno šest mjera za pravedniji izborni sustav, a potpise potrebne za referendum prikupljat će od 13. do 27. svibnja. Mjere za izmjene izbornog zakonodavstva podijelili su u dva pitanja, odnosno drugo se odnosi na promjenu Ustava kojom bi se ograničilo da manjinski zastupnici mogu odlučivati o povjerenju Vladi i proračunu. U slučaju da bi se to drugo pitanje proglasilo neustavnim ili slično, zbog toga ne bi propala ostala pitanja za izmjenu Izbornog zakona.

Prvo referendumsko pitanje glasit će:

“Jeste li za to da se članak 72. Ustava mijenja i glasi: „Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva. Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova. U svakoj izbornoj jedinici bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija RH. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama temeljem izračuna odnosa broja birača u svakoj jedinici i ukupnog broja birača. Pravo na diobu zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje četiri posto važećih glasova birača. Birači mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.“ Drugo referendumsko pitanje: “Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava doda članak 72.a: ‘Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.’“

Zvonimir Troskot
1/5

Komentara 8

DU
Deleted user
20:50 28.04.2018.

Ne treba otkrivati toplu vodu treba prepisati EU praksu u vezi izbora i partipiciranja u vlasti svih manjinaca.Amen.

Avatar Kroettelsfrkatsch
Kroettelsfrkatsch
20:59 28.04.2018.

To je naš ustav, ustav nezavisne, slobodne republike Hrvatske. Neće nam ga pisati udbaši i jugočetnička ugnjetavalačka banda, kao do sada. Ustreba li 7 referenduma, organizirat ćemo ih i konačno krenuti naprijed!

Avatar Apsalar
Apsalar
20:54 28.04.2018.

Nadam se da su pametni ljudi sve to dobro pravno promislili i osmislili. Sad samo ostaje vidjeti tko će biti HDZ-ov Bauk, tj. "brojač stanovnika-postotaka"... S prošlim zahtjevom to je bila takva Baukova kužina oko broja potrebnog za raspisivanje referenduma, da bi bilo smiješno da nije bilo žalosno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije