Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljanje u Splitu

Inicijativa 'Narod odlučuje': Otkrivamo sadržaj referendumskog pitanja

Željka Markić - U ime obitelji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
28.04.2018.
u 11:01

Traže manji broj zastupnika i prag od 4 posto - tražit će promjenu Ustava RH prema kojoj manjinci ne bi mogli odlučivati o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna.

Večernji list donosi sadržaj dvaju referendumskih pitanja građanske inicijative “Narod odlučuje” koje će ta inicijativa predstaviti danas u Splitu. Dosad su predstavili tri zahtjeva iz tih dvaju pitanja, ona koja se odnose na uvođenje tri preferencijska glasa bez cenzusa, dopisno i elektroničko glasovanje te da zastupnici nacionalnih manjina ne mogu odlučivati o sastavljanju Vlade i proračunu.

Ujednačavanje jedinica

Otkrivamo da će dio prvog referendumskog pitanja biti izmjena članka 72. Ustava na način da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 151 na najmanje 100, a najviše 120, pri čemu se proporcionalno smanjuje i broj zastupnika nacionalnih manjina na najviše šest. Zatim, izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba (Zagreb je, naime, podijeljen na četiri izborne jedinice) i županija Republike Hrvatske, odnosno ide se u smanjivanje broja izbornih jedinica. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se između izbornih jedinica na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Pravo na diobu zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvarile bi kandidacijske liste koje su osvojile najmanje četiri posto važećih glasova birača. Drugo pitanje odnosit će se na prava zastupnika nacionalnih manjina na način da se Ustav RH nadopuni člankom koji određuje da manjinci odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskog sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna. Dakle, uz manji broj zastupnika u Saboru, ide se i na snižavanje izbornog praga s pet na četiri posto, ali i na uređenje i smanjivanje broja izbornih jedinica (što je Ustavni sud naložio još prije osam godina jer postoji velika razlika u broju birača u pojedinoj jedinici – više od dozvoljenih pet posto).

– Smanjenje broja zastupnika s maksimalno 160 na maksimalno 120 osigurat će racionalizaciju troškova. U prosjeku iz proračuna svaki mjesec izdvajamo oko 75.000 kuna za svakog zastupnika. Pola tog novca odlazi za bruto plaću zastupnika i njegove ili njezine troškove, a pola, oko 35.000 kuna, uplaćuje se svaki mjesec iz proračuna političkoj stranci iz koje dolazi – objasnio je Hrvoje Pende, član organizacijskog odbora inicijative “Narod odlučuje”. Napomenuo je da u Hrvatskoj na jednog zastupnika dolazi otprilike 29.000 građana, u Njemačkoj čak 120.000 građana, a u većini razvijenih zemalja Europe 30.000 do 70.000 građana. Stoga smatraju, nastavio je, treba ići u smanjivanje broja zastupnika.

Manje propalih glasova

– Smanjenje broja izbornih jedinica osigurat će ujednačavanje biračkog prava – da približno isti broj birača, dakle unutar 10% razlika, ima svog političkog predstavnika. Zar nije smiješno da je grad Zagreb podijeljen na četiri izborne jedinice? Što se tiče izbornog praga – referendumom ćemo ga smanjiti s 5% na 4%. To je blago smanjenje koje će doprinijeti pravednijoj predstavljenosti političkih opcija u Saboru te manjem postotku “propalih” glasova. Konačni je cilj da u Saboru imamo odgovornije zastupnike, što će dovesti do kvalitetnije Vlade, manje korupcije i nesposobnosti.

Cilj je da mladi ljudi prestanu odlaziti iz svoje domovine – zaključio je Pende. Potpise za referendum prikupljat će od 13. do 27. svibnja.

Komentara 122

BA
babamoje
12:11 28.04.2018.

ma stavite 1% i onako nan fali stranaka,nema ih nego 162 ili tako nešto,ajte kragu vi i stranke i politićke opcije i beskorisne udruge kojima je svrha samozapošljavanje osnivača na račun nedovoljno pametnih,koje stranke koji glasači?gospeti ima nas 4 miljuna(oni vanka nek stoje vanka i glasaju vanka a bosanci u bosni)nama triba gradonačelnik !

Avatar dras32
dras32
11:16 28.04.2018.

Bravo, potpisat cu odmah. Ua hrvatski Sabora ne sa jednim Pernarom nego sa bar 50 slicnih redikula koji vjeruju u čemtrejlse i protiv su cjepljenja. Otici ce jos vise mladih van a predsjednica ce se cuditi zasto.

DD
dobar.d
11:55 28.04.2018.

A referendum o lustraciji? O kaznjavanju veleizdajnika i WWII zlocinaca, onih koji tvrde da Tito nije bio najveci ratni zlocinac svih vremena, onih koji tvrde da je Praljak bio ratni zlocinac, onih koji su digli sapu za IK, onih koji ne traze ratnu odstetu od Srbije i ne inzistiraju na recipricitetnom odnosu Srbije prema Hrvatima u Vojvodini kao apsolutnom uvjetu za ulazak u EU, onih koji su izasli iz Sabora prije glasanja o hrvatskoj nezavisnosti, onih koji lazu o Jasenovcu, a pljuju po Blajburgu itd...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije