Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pitanja kruže internetom

01.04.2008.
u 22:32

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić, koja je zaprimila istražni zahtjev Uskoka protiv suca Visokog trgovačkog suda Bariše Gašpara zbog zloporabe položaja i ovlasti nakon što prouči spis ispitat će osumnjičenog suca. Sudac Gašpar tako vjerojatno neće biti saslušan prije drugog tjedna.

Iz Županijskog suda potvrđeno nam je da se prema istražnom zahtjevu koji su zaprimili Gašpar isključivo tereti – da je kao član ispitne komisije za polaganje pravosudnog ispita davao kandidatima ispitna pitanja iz materijalnog građanskog i trgovačkog prava. U istražnom zahtjevu ga se ne tereti ni za kakvo primanje mita.

Inače, pravosudni ispiti održavaju se u zgradi Ministarstva pravosuđa, a kandidate ispituje komisija od pet ispitivača. Polaže se ustavni sustav i organizacija pravosuđa, materijalno kazneno i procesno kazneno pravo, materijalno građansko i trgovačko pravo, procesno građansko i obiteljsko pravo, te upravno i radno pravo. Odvjetnik Veljko Miljević, koji je u komisiji za materijalno kazneno i procesno kazneno pravo, kaže da nitko od petero ispitivača ne zna koja će pitanja postavljati ostali ispitivači.

Nitko ne zna koja će pitanja on postavljati kandidatima, a ponekad ni on sam dok ne vidi pismene odgovore. Stroži je prema onima koji rade u odvjetništvu ili sudstvu. Ispit je javan i sluša ga u dvorani 15 do 20 ljudi.

No, dodaje da većinu pitanja ispitanici znaju jer se ponavljaju i ispitanici ih objavljuju na internetu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije