Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pisao o otkriću DNA

Pismo nobelovca prodano za rekordnih 5,3 milijuna dolara

dna
Press Association/PIXSELL
11.04.2013.
u 12:34

Francis Crick 1962. godine dobio je Nobelovu nagradu za otkriće DNA zajedno s Jamesom Watsonom i Mauriceom Wilkinsom

Pismo koje je znanstvenik Francis Crick pisao svom sinu o osvajanju Nobelove nagrade za otkriće DNA prodano je anonimnom kupcu na aukciji u New Yorku u srijedu za rekordnih 5,3 milijuna dolara, piše WashingtonPost.

Cijena, koja je premašila procjenu za više od milijun dolara, na kraju je zaokružena na 6 milijuna dolara s uključenom provizijom, izvijestila je aukcijska kuća Christie's. Riječ o rekordnom iznosu dobivenom za neko pismo, nadmašivši pismo Abrahama Lincolna koje je prodano 2008. godine za 3,4 milijuna dolara s provizijom.

Spomenuto pismo jedno je desetak artefakata koje nasljednici dobitnika Nobelove nagrade 1962. za medicinu prodaju u korist znanstvenih istraživanja.

Dana 19. ožujka 1953. u pismu 12-godišnjem sinu Michaelu Crick opisuje svoje otkriće strukture DNA kao nešto prekrasno. U pismu Crick sinu opisuje kako su on i James Watson pronašli mehanizam kopiranja "po kojoj život dolazi iz života." Sadrži i jednostavan crtež dvostruke spiralne strukture DNA, za koju Crick priznaje da je ne može nacrtati jako dobro. Pismo na sedam strana, pisano sinu u internatu, zaključuje riječima: "Čitaj ovo pažljivo, tako da razumiješ. Kad dođeš kući pokazat ćemo ti model. Puno ljubavi, tata."

Crick, koji je umro 2004. godine u dobi od 88 godina, dobio je Nobelovu nagradu zajedno s Watsonom i Mauriceom Wilkinsom. Crickova unuka Kendra kaže da je odluka da se ti predmeti sada prodaju pala jer se to "podudara sa 60. obljetnicom povijesnog otkrića i 50 godina otkad je primio nagradu".

Polovica prihoda od prodaje pripast će Salk institutu za biološke studije u La Jolla. Dvadeset posto prihoda od prodaje otići će na novi Francis Crick institut u Londonu, medicinski istraživački centar koji bi se trebao otvoriti 2015. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije