Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitni znak

Pisanice od srca u Parizu, Rimu, Pragu, na Pantovčaku...

pisanica
Foto: Ured predsjednice
29.03.2016.
u 08:31

Projekt je pokrenula Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije

Dvometarska pisanica na Pantovčaku oslikana u maniri naivnog slikarstva, uz koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ove godine građanima čestitala Uskrs, zaštitni je znak Koprivničko-križevačke županije. Projekt “Pisanica od srca” prije deset je godina pokrenula tamošnja Turistička zajednica, a dosad ih je izrađeno 60-ak te poslano na razne strane svijeta.

Sudjelovalo 20 slikara

– Tražili smo način kako da promoviramo naivu, koja je prije 30-ak godina bila svjetskom atrakcijom, a potom je pomalo pala u zaborav. Najprije smo došli na ideju da iskoristimo uskrsni običaj oslikavanja pisanica, a potom i da one budu velike, kako bi mogle funkcionirati na javnome prostoru – pripovijeda Zdravko Mihevc, šef TZ-a i idejni začetnik projekta.

Prva oslikana pisanica bila je od drveta, ali se pokazalo da taj materijal nije pogodan jer se drvo isušuje. Potom je u suradnji s jednom križevačkom tvrtkom počela “proizvodnja” velikih pisanica od poliestera prema kalupu koji je napravljen samo za tu svrhu.

– Slikari su se s veseljem prihvatili posla, ali su se u početku morali naviknuti na za njih neuobičajen materijal i oblik, kao i na to da njih nekoliko skupa oslikava jednu pisanicu. Do danas ih je više od 20 sudjelovalo u projektu – kaže Mihevc.

Vrlo brzo “pisanice od srca” postale su tražene ne samo u Hrvatskoj. Najudaljenija od izvorišta trenutačno je ona postavljena u predgrađu Los Angelesa, a pisanica koja je jedne godine bila postavljena u New Yorku sada krasi sjedište Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu. Kao promotor autentičnog podravskog slikarstva nalaze se i u brojnim europskim prijestolnicama – u Rigi, Parizu, Rimu, Beču, Pragu i Budimpešti te još desetak gradova u Europskoj uniji. Jednu je prije nekoliko godina u Vatikanu primio i tadašnji papa Benedikt XVI. U Hrvatskoj ih, pak, ima od Varaždina do Dubrovnika. Ona na Pantovčaku jedna je od tri u Zagrebu.

– Nisam ni sanjao da bi naš projekt mogao izazvati takav interes. Nakon što smo prvi put bili u Americi, naručili smo od jedne agencije istraživanje i doznali da su bile 24 objave na televizijskim i radijskim postajama od Aljaske do Floride. Reportaže o velikim pisanicama napravili su, primjerice, BBC, Reuters i Associated Press. Također smo uvijek bili lijepo dočekani u europskim gradovima jer bi postavljanju pisanica mahom bili nazočni njihovi gradonačelnici – ponosno kaže Mihevc te dodaje kako je marketinški efekt projekta “Pisanica od srca” mnogo veći od uloženog novca.

Nije to “velika umjetnost”

Osim toga, tvrdi, velike pisanice ispunile su ulogu koja im je prvobitno i namijenjena, a to je promocija podravske naive. Upravo je pisanica koju su bili donijeli u Marseille otvorila vrata velikoj izložbi, prvoj retrospektivi naivne umjetnosti u inozemstvu nakon 25 godina.

Na prigovore da je riječ o kiču, kakvi su se mogli čuti iz umjetničkih krugova, Mihevc se uopće ne obazire.

– Nikad nisam ni tvrdio da se radi o ‘velikoj umjetnosti’. Činjenica je da su se naše pisanice pokazale izvrsnom promocijom Koprivničko-križevačke županije i naivnog slikarstva – kazao je šef koprivničko-križevačkog TZ-a.

>> Dubrovnik i Zagreb u Berlinu osvojili nagrade za svoje turističke filmove

Komentara 1

Avatar croatxl
croatxl
14:18 29.03.2016.

Nebi se ni culo za ovo da predsjednica Kolinda ne stoi uz jaje na Pantovcaku,i ako je neko zasluzan onda je to predsjednica i njena popularnost.Neka pokazu kako su lajkani na drugim mjestimu,nie ih niko ni primjetio.Sad reklamiraju mos mislit veliku umjetnost.Bravoooo Predsjednice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije