Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Pintarić: Proizvodite XD Concept u sisačkoj industrijskoj zoni!

pintarić
Foto: Arhiva VL
1/3
19.04.2010.
u 17:15

Poveznica između ovoga simpatičnog automobila budućnosti i Siska industrijski je dizajner i Siščanin Igor Jurić, koji je autor izgleda XD Concepta.

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić ponudio je Vjekoslavu Majetiću, direktoru grupe Dok-ing, da upravo u Sisku počne proizvodnja prvoga hrvatskog električnog automobila, koji je izvrsno primljen na nedavnom Autosalonu u Ženevi, a ubrzo zatim predstavljen je i hrvatskoj publici. Poveznica između ovoga simpatičnog automobila budućnosti i Siska industrijski je dizajner i Siščanin Igor Jurić, koji je autor izgleda XD Concepta, za čiji je dizajn primio i pohvale renomiranih stručnjaka iz autoindustrije.

Ekstravagantni dizajn prototipa XD-a Igora Jurića, poznatoga otprije u svijetu autoindustrije, nastao je uz pomoć nove računalne tehnologije za samo tri mjeseca, a novu sportsku verziju ovog automobila Jurić namjerava nazvati upravo po svome rodnom gradu – Sisak.

I dok Dok-ing traži financijsku potporu za serijsku proizvodnju, sisački gradonačelnik pozvao je direktora Dok-inga Vjekoslava Majetića da ovaj mali gradski automobil na električni pogon počne proizvoditi upravo u Sisku.

– S obzirom na to da u budućoj proizvodnji vašega novog elektroautomobila, kao prvoga hrvatskog automobila na struju, prepoznajemo veliki gospodarski interes za naš grad, iznimno smo zainteresirani za pokretanje njegove proizvodnje u gradu Sisku, točnije u našoj južnoj industrijskoj zoni, specijaliziranoj za srednje i velike industrijske pogone koji su ekološki, ekonomsko i društveno prihvatljivi. U toj zoni Grad Sisak raspolaže s oko 500 tisuća četvornih metara građevinskoga zemljišta i razvija trenutačno projektnu ideju osnivanja razvojnog centra za dizajn – naglasio je gradonačelnik Pintarić, koji je direktora tvrtke Dok-ing također informirao o tradiciji grada Siska kao industrijskoga grada u kojemu je već desetljećima prisutno kvalitetno obrazovanje na Metalurškom fakultetu i Tehničkoj školi uz dostupnost kvalitetne visokoobrazovane radne snage. Iz Dok-inga zasad nema odgovora na taj poziv, no sasvim je sigurno da bez potpore države projekt serijske proizvodnje hrvatskoga električnog automobila neće biti lako ostvariti.

 Automobil trenutačno stoji 30.000 eura. U Dok-ingu ističu kako bi u slučaju serijske proizvodnje cijena mogla biti manja 5000 eura. Lokalnoj pak zajednici serijska proizvodnja u Sisku značila bi nova radna mjesta, posebno za visokoobrazovane stručnjake, koji se u Sisku sada nemaju gdje zaposliti.

Komentara 3

GU
gušter
23:27 21.04.2010.

Ajde Pinky daj i nešto šoldi iz gradske blagajne---- bar naruči novi službeni auto od njih, tj kupi za gradsku upravu elektomobile!!!!!!!!!!

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:05 20.04.2010.

Taj autić, ako ga se bude prozvodilo, mogao bi postati neka vrst putujućeg panoa za reklame, štos izložak, mamac za razne priredbe. Ne vjerujem da će se masovno proizvoditi! 5000 eura? I to je puno za nešto nepoznato. Pola vrijednostisti čine baterije koje navodno morate mijenjati nakon 5 godina. Ali, tko zna.

UK
Ugo Kajvez
19:45 20.04.2010.

20.04.2010. u 15:05h messerschmidt . Buduće inačice korisit će gorive ćelije ....... (jedan moj susjed radi u Dok-ing-u)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije