Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema dogovora

Piloti i stjuardese idu do kraja. C. Airlines dnevno gubi milijun kuna

'14.05.2013., Zagreb - Tri sindikata koji okupljaju dio osoblja Croatia Airlinesa, Hrvatski sindikat prometnih pilota, Sindikat kabinskog osoblja i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplov
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/3
15.05.2013.
u 22:30

Dnevnice - Uprava želi uštedjeti i na dnevnicama, no Kučko ih je uredno naplaćivao kad je dogovarao mjesto šefa CA.

Pregovori pilota i stjuardesa s upravom Croatije Airlinesa jučer popodne opet su bili bezuspješni pa je kabinsko osoblje hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika nastavilo sa štrajkom.

Odmor svake tri godine

Uprava je štrajkašima ponudila neke ustupke, no i dalje su im neprihvatljivi i traže zadržavanje prava iz starog kolektivnog ugovora. Tako je pilotima ponuđeno da, primjerice, mogu ići na ljetni godišnji odmor svake tri godine.

– Odlučili smo ići do kraja. Ne vidimo da će išta biti drugačije sljedeće godine. Opet će nas ista ekipa, ako i pristanemo na rezanje prava sada, sljedeće godine pozvati i tražiti dodatno rezanje – kaže potpredsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Tomislav Gradišar. Ističe da su samo izravni troškovi štrajka za CA dobrim dijelom već sad pokrili dio ušteda koje su planirane na pilotima.

A izravna financijska šteta koju CA ima zbog štrajka, prema podacima uprave, iznosi oko milijun kuna. Toliko je iznosio trošak prvi dan štrajka. Uprava procjenjuje da će šteta drugi dan (jučerašnji) biti još i veća zbog više predbilježenih putnika.

– Uz navedeno, Croatia Airlines trpi i neizravnu štetu glede ugleda kompanije – navode u upravi. A izravni troškovi za CA zbog štrajka su najam zrakoplova i posada drugih kompanija kojima za jedan sat leta plaća oko 16.000 kuna, gubici prihoda od otkazanih letova...

U dosadašnja dva dana štrajka CA je imala tako izravnu štetu od najmanje dva milijuna kuna. Svakim novim danom štrajka ti će gubici rasti jer poskupljuje najam zrakoplova, više putnika ostaje neprevezeno...

Prema planu restrukturiranja, CA namjerava na rezanju prava iz kolektivnog ugovora ove godine uštedjeti 7,2 milijuna kuna.

Ukupno je u pet godina na tim pravima planirana ušteda od 93,5 milijuna kuna. Ušteda na otpuštanju 220 radnika u pet godina trebala bi iznositi 181,1 milijun kuna. A ukupna ušteda na rashodima u tih pet godina, planirano je, trebala bi iznositi 334,3 milijuna kuna. Pri tome u upravi CA namjeravaju u pet godina srezati operativne rashode za samo 44 milijuna kuna.

A jedna od stavki na kojima je uprava CA htjela uštedjeti bile su dnevnice pilota i stjuardesa. Uprava je htjela te dnevnice srezati 80 posto, no sad pristaje na punu isplatu dnevnica, ali da kabinsko osoblje nema pri tome pravo na hranu iz aviona.

Naplatio 184 eura

No, predsjednik uprave CA Krešimir Kučko uredno je naplaćivao pune dnevnice u ožujku i travnju prošle godine kada je putovao iz Amsterdama, gdje je bio šef predstavništva CA, u Zagreb na sastanke u Vladu i Ministarstvo prometa kada je dogovarao svoju poziciju prvog čovjeka CA. Večernji list dobio je na uvid dokumente iz kojih se vidi da je 12. i 19. ožujka te 2. travnja naplatio ukupno osam dnevnica za put u Zagreb, i to u iznosu od 184 eura, odnosno 23 eura po danu, a što je puni iznos dnevnice za Hrvatsku.

>>'Obični zaposlenici CA': Prekinite štrajk, imate 28.000 kn plaće

>>Štrajku će se pridružiti i Zračne luke Zagreb i Split te Kontrola leta!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije