Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE MOGU MI DVAPUT SUDITI

Pijani vozač platit će samo 6000 kn za tešku nesreću?

alkotest
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
1/3
30.01.2017.
u 20:02

Vladimir Ž. imao je 2,14 promila alkohola kada je u Samoboru sletio s ceste. Suputniku su puknuli kralježak i ključna kost

Pijani vozač koji je u Samoboru izazvao tešku nesreću mogao bi se izvući samo s prekršajnom kaznom od 6000 kuna. Ustavni sud, pet godina nakon pravomoćnog okončanja kaznenog postupka u kojem je Vladimir Ž. uvjetno osuđen na godinu zatvora, uz rok kušnje od tri godine, ukinuo je presude Županijskog suda u Velikoj Gorici i Općinskog suda u Samoboru te odredio ponovno suđenje.

Dva puta sude za isto Za sve je krivo pravilo na koje je Europski sud za ljudska prava, što se Hrvatske tiče, prvi put upozorio u slučaju Maresti, a prema kojem nitko ne može dvaput biti suđen za istu stvar u prekršajnom i kaznenom postupku.

Sud u Samoboru još 2010. prvo je oslobodio Vladimira Ž. obrazlažući da je za isto djelo već osuđen – prekršajno, kaznom od 6000 kuna, no Županijski sud je tu presudu ukinuo. U novom postupku pravomoćno je uvjetno osuđen na godinu zatvora uz trogodišnji rok kušnje. Osuđen je jer je 14. listopada 2009. u 19.10 sati u Samoboru, vozeći s 2,14 promila alkohola u krvi, u oštrom zavoju na izlazu iz Vratnika sletio niz nizbrdicu, prevrnuo se preko krova i zaustavio na desnom boku. Putnik u vozilu zadobio je prijelom kralješka i ključne kosti.

Redovni sudovi zaključili su da izreka prekršajne presude nije sadržavala uzročno-posljedičnu vezu između načina vožnje i kršenja tzv. blanketnih normi i posljedice, odnosno da prekršajni sudovi nisu nadležni za postupanje u slučaju teških ozljeda ili smrti te da je za prekršaj predviđena novčana kazna, a za kazneno djelo u prometu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U prekršajnoj osudi navodile su se sve okolnosti nesreće kao i u kaznenom predmetu, kršenje istih dviju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, pa i da je putnik teže ozlijeđen. Ustavni sud obrazlaže da je pri pokušaju da se utvrdi je li riječ o istoj kaznenoj stvari mjerodavno više kriterija koje je ESLJP utvrdio u presudi Engel i drugoj protiv Nizozemske.

Uskraćeno pravo

Ključna su tri pitanja: je li prva kazna po svojoj naravi bila kaznenopravna, je li djelo zbog kojeg se okrivljenik kazneno goni isto i je li postojao dvostruki postupak. U konkretnom slučaju kazneni sudovi bili su dužni kroz “mjerila Engel” istražiti je li riječ o udvostručenju prekršajnog i kaznenog postupka, ali ta mjerila nisu primijenili tako da su Vladimiru Ž. uskratili pravo na pravično suđenje, odlučilo je šesteročlano vijeće pod predsjedanjem suca Antuna Palarića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije