Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nikola Živković

Policajac izazvao incident i – nikome ništa: Pijan izvrijeđao kolege, a nije ni alkotestiran

policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
18.10.2016.
u 23:15

Pomoćnik načelnika granične policije PU vukovarsko-srijemske u kafiću svoje kćeri psovao majku policajcu i davao zapovijedi

Nikola Živković, pomoćnik načelnika granične policije PU vukovarsko-srijemske, pijan je na terasi kafića vrijeđao kolegu koji je došao na intervenciju zbog prekoračenja radnog vremena lokala. Pred gostima mu je psovao majku i tjerao ga da ode pa je policajac pozvao pomoć. Stiglo je još sedam-osam policajaca, neki u odori, neki u civilu. Živković im je pijan davao zapovijedi. Uspjeli su smiriti situaciju koja je navodno bila na rubu tučnjave. Zatim su policajci – otišli.

Preispituju sami sebe

Živković nije odveden na triježnjenje, nije ni alkotestiran, a kamoli udaljen s dužnosti. Prijavljen je za prekršaj zbog omalovažavanja kolege i protiv njega je pokrenut stegovni postupak. Kaznene prijave za sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti nema. Zbog svega toga Sindikat policije tražio je da se u slučaj uključi unutarnja kontrola MUP-a, no oni su njihov dopis “spustili” PU vukovarsko-srijemskoj, da preispituju sami sebe. V. d. načelnika Miro Bradić zaključio je da su “policijski službenici obavljali službene poslove i primijenili svoje zakonske ovlasti profesionalno te na primjeren način”. Incident se zbio u sitni sat 21. svibnja ove godine na terasi kafića Mysteri čija je vlasnica, kako navodi sindikat, Živkovićeva kći. Navodno je Živković s društvom slavio otvaranje lokala za koji se kasnije pokazalo da uopće nema dozvolu za rad. Nekome je zasmetala buka koja je dopirala iz vukovarske Ulice 12 redarstvenika pa je pozvao policiju. “Izlazi odatle, nemaš tu što tražiti, j... ću ti ja mater radi ovoga” – citira Sindikat u dopisu MUP-u riječi kojima je Živković “počastio” kolegu.

“Točna je tvrdnja iz podneska da pomoćnik načelnika Nikola Živković nije alkotestiran, no neposrednim zapažanjem policijskih službenika utvrđeno je da je on pod vidnim utjecajem alkohola, a što su policijski službenici i konstatirali u svojim zabilješkama i drugim pismenima. Za navedeni događaj nije postojala zakonska obveza provođenja alkotestiranja jer sama činjenica je li počinitelj pod utjecajem alkohola nije odlučujući faktor za postojanje elemenata disciplinske i/ili prekršajne odgovornosti”, odgovorio je načelnik uprave Bradić Sindikatu otklonivši informaciju Sindikata da Živković nije alkotestiran jer je on tako naredio. Nije odveden ni na triježnjenje jer nije bilo sumnje “da će nastaviti s prekršajima”.

Nismo svi isti pred zakonom

U MUP-u tumače da alkotestiranje nije nužno “ako u prekršaju alkoholizam nije bitna činjenica” i da su policajci kolegu mogli alkotestirati, ali to nisu i morali. Nije jasno znači li to da bi se Živković i trijezan jednako ophodio prema kolegi pred građanima. Na pitanje bi li građanina koji pijan psuje majku policajcu alkotestirali i “pokupili” u postaju, ne odgovaraju. – Naravno da su ga trebali i alkotestirati i odvesti na otrežnjenje. Zakon mora biti jednak za sve, a ne da za volove ne vrijedi ono što vrijedi za bogove – kaže Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

> > Policajac u kafiću izvrijeđao mladiće, a potom ih istukao

Komentara 12

OM
omolje
05:45 19.10.2016.

Srbin ima pravo u Hratskoj radit što hoće jer ga štiti zakon. Bravo Pupi pokorio si Hrvatsku.

KR
kresimirn
03:23 19.10.2016.

ostavka nacelnika i ostavka pomocnika nacelnika, i svih koji su bili na "sceni", neka pokazu gradanima, sigurnost i povjerenje

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
23:34 18.10.2016.

Pa šta, jake li vijesti, kakvih li smo se mi premijera i predsjednika nagledali nedo ih bog nikome, ovo je nula. pa evo i večeras, nije pošteno ni zasjeo a već nas je izdao, jadni li smo i kukavni, nikad na zelenu granu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije