Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor EK Piculi

'Riješit će se problem previsokih tarifa isporuke pošiljke iz druge zemlje'

Tonino Picula
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
13.04.2014.
u 13:46

U svom pitanju Picula je naveo kako se pristupanjem poboljšala zaštita on-line kupovine, ali da neki ponuđači, najčešće oni iz Velike Britanije, još uvijek ne prepoznaju Hrvatsku kao članicu EU te to dodatno povećava "ionako visoke troškove dostave".

Europska komisija odgovorila je hrvatskom zastupniku u Europskom parlamentu Toninu Piculi na pitanje "kako planira dodatno zaštititi hrvatske potrošače i omogućiti im ravnopravan status kod on-line kupovine, na koji pristupanjem EU imaju pravo".

U svom pitanju Picula je naveo kako se pristupanjem poboljšala zaštita on-line kupovine, ali da neki ponuđači, najčešće oni iz Velike Britanije, još uvijek ne prepoznaju Hrvatsku kao članicu EU te to dodatno povećava "ionako visoke troškove dostave". Picula je upozorio i da po statistikama samo 31 posto potrošača osjeća sigurno prilikom takve vrste kupnje.

Reding iznijela detaljne planove

"Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding u svom je odgovoru Piculi iznijela detaljne planove i rekla da će se 'zahvaljujući Direktivi o pravima potrošača (CRD) koja 13. lipnja 2014. stupa na snagu u EU, ojačati prava potrošača a posebice pravo na primanje transparentnih informacija. Utvrđivanjem jedinstvenih zahtjeva za zaštitu potrošača diljem EU-a Direktivom o pravima potrošača olakšat će se i prekogranična trgovina. Komisija će u 2014.-oj provesti niz aktivnosti u nekim državama članicama, uključujući Hrvatsku, kako bi potrošači ojačali svijest o svojim pravima.' Zaključci su to doneseni na godišnjem sastanku na vrhu o zaštiti potrošača, održanom 1.-2.travnja 2014. koji je bio posvećen 'Potrošačima EU-a u digitalnom dobu'. Komisija je dodaje Reding, iznijela detaljne planove kojima se osigurava da je primjena zakonodavstva u području zaštite potrošača prilagođena digitalnom dobu.

Komisija će riješiti i problem previsokih tarifa u prekograničnoj isporuci, mjerama predloženim u nedavno donesenom 'Planu za ostvarenje jedinstvenog tržišta za dostavu paketa'. 'Te mjere uključuju povećanje transparentnosti u odnosu na tarife isporuke različitih pružatelja usluga na tržištu tako što će prikaz ponude na web-mjestima prodavatelja biti jasniji, te će se olakšati upotreba internetskih alata usporedbe', stoji u odgovoru potpredsjednice Reding.

Također, Komisija je izdala upute za primjenu članka 20. stavka 2. Direktive o uslugama i time dodatno objasnila zabranu diskriminacije primatelja usluga na temelju nacionalnosti ili boravišta, kako bi nacionalnim tijelima pomogle u boljoj procjeni opravdanja na koja se mogu pozivati pružatelji usluga", izvijestili su iz Ureda europskog zastupnika Tonina Picule.

>>Picula: Lakše izdavanje viza pomoglo bi hrvatskom turizmu

Komentara 1

Avatar žič
žič
12:45 18.04.2014.

,,amazon,,bu hrvatima još jakooooooooooo dugo nedostupan,osim za knjige i cd-e

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije