Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Plenković:

'Pfizerom pokušavamo nadomjestiti cjepiva koja je trebala dostaviti AstraZeneca'

Zagreb: Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sastanka užeg kabineta Vlade
Slavko Midzor/PIXSELL
24.03.2021.
u 17:57

Odlučno je demantirao i nazvao "dezinformacijom i spinom" današnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je naručivanje cjepiva od AstraZenece "odrađeno jako loše i preko veze".

AstraZeneca će isporučiti svega trećinu obećanog cjepiva Europskoj uniji  što će Hrvatska nastojati nadoknaditi dodatnim dozama Pfizerova cjepiva i do kraja ljeta izjednačiti se po procijepljenosti s većinom članica Europske unije, izjavio je u srijedu premijer Andrej Plenković.

"Pokušavamo od strane Pfizera nadomjestiti taj iznos cjepiva koji je Hrvatskoj trebala dostaviti AstraZeneca u prva dva kvartala. Ako se to uspije u adekvatnim količinama, onda ćemo to kompenzirati i biti iznivelirani s većinom članica Unije prije ljeta. To je cilj", poručio je Plenković na konferenciji za novinare.

Odlučno je demantirao i nazvao "dezinformacijom i spinom" današnju izjavu predsjednika Zorana Milanovića da je naručivanje cjepiva od AstraZenece "odrađeno jako loše i preko veze".  

Objasnio je kako nitko nije mogao predvidjeti da će AstraZeneca imati probleme u proizvodnom procesu i isporuci cjepiva. U trenutku kada je Hrvatska naručivala njihovo cjepivo krajem ljeta prošle godina ta je kompanija, kaže, bila prva po istraživanjima i prva s kojom je Europska komisija krenula u razgovore o narudžbi.

"Od njih smo zato naručili i najviše doza jer smo htjeli najbrže dobiti cjepivo", rekao je Plenković.

"Količina naručenog cjepiva od pojedinih proizvođača bila je procjena stručnih službi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. Ako imamo 2,7 milijuna naručenih doza od AstraZenece, treba još milijun doza Pfizera, milijun doza Moderne, milijun Johnson&Johnson... Nakon toga povećavamo narudžbu od Pfizera još nekoliko puta da bismo sada došli  s Pfizerom na 2,7 milijuna doza i tražimo još. To znači da nastojimo riješiti problem", poručio je.

Odgovorio je i da je "teoretski točno" da bismo danas imali bolju procijepljenost da smo naručili više doza Pfizerovog cjepiva, ali i da probleme s AstraZenecom nitko nije moga predvidjeti.

VIDEO Plenković, Jandroković i Beroš cijepili se AstraZenecom

 

Komentara 4

DU
Deleted user
05:59 25.03.2021.

Mijenjaš krov na kući i pozoveš uglednu i pouzdanu građevinsku firmu s renomeom. Oni dođu, pogledaju, kažu cijenu i da će doći kroz dva dana i riješiti krov. Ti im daš predujam i veseliš se novom krovu. Dolaze za deset dana sa stotinjak crepova. Kažu da nisu imali dovoljno na zalihama, ali da će to riješiti sutra. Za tri dana donose još pedesetak crepova i kažu da je velika navala i da mnogi žele popraviti krov, itd. Je li kriv vlasnik ili građevinari?

MI
mile06
19:29 24.03.2021.

Dokle vise ova Sprdačina

FO
forumlegale
18:45 24.03.2021.

Narucili ste Astru iz razloga sta je puno jeftinije od ostalih cjepiva .A sada i vidimo zasto je jeftinije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije