Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza kapitalne pomoći

Petrinja i Drniš četiri godine od države nisu dobili ni kune pomoći

Petrinja
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
18.01.2016.
u 23:30

Tvrtka Bisnode Hrvatska napravila je analizu podjele kapitalne pomoći države gradovima u razdoblju od 2010. do 2014. godine

Prema analizi tvrtke „Bisnode Hrvatska“, od 128 hrvatskih gradova samo Petrinja i Drniš nisu primili nikakvu kapitalnu pomoć iz državnog proračuna u razdoblju od 2010. do 2014. godine. Ostali gradovi primili su od stotinjak tisuća kuna, poput Ogulina, Buzeta i Krapine, pa sve do 67,7 milijuna kuna koliko je u četiri godine dobio Zadar.

Gradonačelnik Petrinje smatra da se kapitalna pomoć dijeli bez ikakvih kriterija.

Najveća nepravda

– Dodjela kapitalne pomoći od strane države jedna je od najvećih nepravdi u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata i tu praksu treba tužiti Europskom sudu za ljudska prava. Pomoć se dodjeljuje po tome koliko tko ima političke snage u središnjoj državi, a ne po stvarnim projektima i potrebama – kazuje petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji vlada od 2013. godine. On ističe kako su, primjerice, nedavno tražili milijun kuna za gradnju vidikovca na Hrastovičkoj gori, koji bi privukao planinare, no to im je odbijeno, a dato je 130.000 kuna za dječje igralište.

– Kada je trebalo potpisati ugovor, ja sam ustao u dvorani i rekao da neću potpisati jer ću 130.000 kuna za petrinjsku djecu isprositi na Kupskom mostu. Petrinja je pet i deset puta veća od nekih gradova i općina koji su dobivali milijune kapitalne pomoći. A mi očito tu pomoć ne zaslužujemo. Svaka čast svima, ali Lepoglava je za čipku dobila više nego ikada Petrinja koja je platila veliku cijenu u Domovinskom ratu – ogorčen je Dumbović na način raspodjele te pomoći.

Dumbović kazuje kako je i to jedan od razloga što je prije šest mjeseci napustio HNS. Među deset gradova koji su dobili najmanje kapitalne pomoći su i Benkovac, Otočac, Vinkovci, Garešnica i Omiš.

Šibenik obnovio tvrđavu

Listu onih koji su dobili najviše predvodi već spomenuti Zadar, a slijede ga Šibenik, Korčula, Knin, Metković, Požega, Krk, Kutina, Sveta Nedjelja i Pleternica.

Zadar je najveći dio kapitalne pomoći primio zbog Športskog centra Višnjik. Riječ je o načinu na koji je građena tamošnja Dvorana Krešimira Ćosića. S obzirom na to da se Hrvatska pripremala za domaćinstvo Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine, gradile su se dvorane za tu namjenu. Projekt zadarske dvorane je već bio uznapredovao, pa se odlučilo njegovu realizaciju, za razliku od ostalih dvorana poput zagrebačke i splitske Arene, realizirati kroz model kapitalne pomoći države. Dogovoreno je da oko sto milijuna kuna, u devet godišnjih rata, Zadar dobiva do 2016. godine, pa je tako izdašna kapitalna pomoć sjela i u razdoblju od 2010. do 2014. godine. Šibenik je u tom razdoblju dobio nešto više od 48 milijuna kuna kapitalne pomoći države, od čega je veći dio otišao na obnovu tvrđave Sveti Mihovil.  

>>Tvrtka Palavra otvorit će novu tvornicu na petrinjskom području

>>Drniš: Prikupljeno više od 700 potpisa protiv spaljivanja otpada

Komentara 2

TT
tTony
03:02 19.01.2016.

Drnis i Petrinja su dva grada koji su medju prvima osjetili cetnicke batine Djujicevi cetnici po drugi put unistili Drnis i M- visoravan i nacionalni park krku jos uvik je tu veliko srbska masina u samostanu krka.

SF
slaven.fett
01:55 19.01.2016.

Dalmacija je dobila daleko najviše jedino što im je razpodijela loša pa bi od Drniša bilo pošteno u tom smijeru ići (čak se i održavanje hajdukova stadiona plača iz državnog proračuna). Slavonija dobila najmanje a po glavi stanovnika najmanje dobili stanovnici Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije