Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARADILI 2,7 MIL. KN

Petorka kupovala duhan u inozemstvu i krijumčarili ga u Hrvatsku, oštetili proračun za 47 milijuna kuna

Požega: Policija zaplijenila veliku količinu duhana, marihuane, alkohola, oružja i sredstava za potenciju
Ivica Galovic/PIXSELL
22.09.2022.
u 11:44

Procjenjuje se da su osumnjičeni u razdoblju od veljače do rujna 2022. godine, putem trgovačkog društva koje je u tu svrhu registrirano u inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 54 tone duhana u listu, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 47.059.200 kuna

Varaždinska policija je u suradnji s USKOK-om dovršila višemjesečno kriminalističko istraživanje nad petoricom muških osoba u dobi od 23, 54, 37, 31 i 60 godina.

Za navedene je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da su počinili kazneno djelo zločinačkog udruženja te kaznena djela izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine  počinjena u sastavu zločinačkog udruženja.

Utvrđena je sumnja da su se osumnjičeni od veljače 2022. godine povezali u zločinačko udruženje, te su u inozemstvu kupovali i u Hrvatsku, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, unosili veće količine prešanog duhana u listu. Ilegalno uvezeni duhan su skladištili na području Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Hrvatske. 

Procjenjuje se da su osumnjičeni u razdoblju od veljače do rujna 2022. godine, putem trgovačkog društva koje je u tu svrhu registrirano u inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 54 tone duhana u listu, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za najmanje 47.059.200 kuna.

Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske pribavili su imovinsku korist od najmanje 2.736.000 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.

Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu, pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni, kojom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta razna poslovna dokumentacija, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica i dr.

Osumnjičenici su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke, a kaznena prijava protiv njih podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, objavila je policija.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
domolub
20:06 22.09.2022.

kad może Đukanović mogu i oni zašto da ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije