Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selekcija odlikaša

Petice nisu dovoljne: Osam zagrebačkih gimnazija i ove godine provodit će dodatne provjere znanja

Zagreb: Isporuka udžbenika u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga
Marko Prpic/PIXSELL
23.05.2023.
u 12:50

Riječ je o ispitima iz jednog ili više predmeta koje su same gimnazije definirale bitnima i čiji rezultati također definiraju upis učenika u navedenu školu.

Osam zagrebačkih gimnazija, sve odreda srednje škole koje svake godine imaju navalu učenika, sve odreda odlikaša s visokim brojem upisnih bodova i ove će godine prilikom upisa nove generacije provoditi dodatne provjere znanja. Riječ je o ispitima iz jednog ili više predmeta koje su same gimnazije definirale bitnima i čiji rezultati također definiraju upis učenika u navedenu školu, osiguravajući mu pritom dodatne bodove.

Dakle, upisi u te škole ne provode se isključivo na temelju navedenih provjera znanja, ali te provjere pomažu školi da u moru odlikaša koji žele baš u neku od tih osam gimnazija izaberu one koji u dodatnim provjerama pokažu bolje znanje, točnije stvarno razumijevanje gradiva. Tako će svi oni koji u Zagrebu planiraju upisati Gimnaziju Lucijana Vranjanina, X. gimnaziju Ivana Supeka, XV. gimnaziju, I. gimnaziju, V. gimnaziju, III. gimnaziju, Gimnaziju Tituša Brezovačkog, Prirodoslovnu školu  Vladimira Preloga morati pristupiti dodatnim provjerama znanja žele li upisati te srednje škole. 

Od svih navedenih škola Prirodoslovna škola Vladimira Preloga ima najviše dodatnih provjera za upis u prirodoslovne gimnazije jer provodi ispite iz fizike, kemije i biologije. Ako u toj školi učenik želi upisati dvojezični program, mora pristupiti ispitu iz engleskog jezika.

Ispit iz istog predmeta očekuje i one koji upisuju X. Gimnaziju. Budući srednjoškolci koji upisuju prirodoslovno-matematičku gimnaziju za ispit iz matematike moraju se pripremiti žele li se upisati u Gimnaziju Lucijana Vranjanina, X., XV., I., V. i III. gimnaziju. Dvije opće gimnazije, ona Tituša Brezovačkog i I. gimnazija dodatne ispite imaju iz matematike i hrvatskog jezika. XV. gimnazija Zagreb za upis u međunarodni IB program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program dodatne provjere znanja provodit će iz dva predmeta – matematike i engleskog jezika.

VEZANI ČLANCI:

Koliko su važne provjere ispita svjedoči i broj bodova učenika koji pristupaju navedenim školama. Samo prošle godine u prirodoslovno-matematički program Gimnazije Lucijana Vranjanina  prosječan broj bodova s kojim su se upisivali učenici iznosio je visokih 83,68 s tim da je prvi na listi imao 92 boda, a posljednji upisani na listi 81.42 boda.

Kada je riječ o I. gimnaziji Zagreb, odnosno o općem smjeru u toj školi, lani je prosječan broj bodova svih upisanih iznosio 79,72, dok su prirodoslovno-matematički smjer u toj školi upisivali učenici s prosječnih vrlo visokih 87,66 bodova, uz napomenu da je prvi na listi imao 90, a posljednji na listi vrlo visokih 86,43 boda. Prirodoslovnu gimnaziju Vladimira Preloga lani su upisivali učenici s prosječnih 86,85 bodova, s tim da je u toj školi prvi na listi za upis imao 90,50, a zadnji na listi za upis 85,50 bodova.

Podsjetimo, za upis u srednje škole postoji zajednički element vrednovanja svih učenika, a njega čine prosjeci zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta na dvije decimale u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja, kao i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnog obrazovanja iz hrvatskog jezika, matematike i prvog stranog jezika te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja, od kojih su dva propisana popisom predmeta posebno važnih za upis, a jedan predmet definira škola za upis, što je svim učenicima vidljivo u sustavu prilikom prijave.

Drugim riječima nema li učenik nikakve dodatne bodove ostvarene kroz razna natjecanja, uspjehe, sportske rezultate, dodatne provjere znanja prilikom upisa određene škole ili na osnovu drugih uvjeta maksimalno za upis može imati 80 bodova.

Komentara 3

Avatar Idler
Idler
13:25 23.05.2023.

Jedino moguće rješenje obzirom na "poplavu" odlikaša !

Avatar Cro_Puppy
Cro_Puppy
13:09 23.05.2023.

Čestitike ministrima i vladi koji su doveli do situacije da Hrvatska ima ovoliko izvrsnih među mladima.

Avatar Zgubider..
Zgubider..
13:12 23.05.2023.

Hm, tolko pametnih, a država trula!? Nešto tu ne štima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije