Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDICINSKI FAKULTET U RIJECI

Peti studentski kongres prehrane i kliničke dijetoterapije

Kongres prehrane
12.06.2014.
u 12:53

RIJEKA, OPATIJA: Studenti medicinskih i srodnih fakulteta s 14 fakulteta iz pet zemalja raspravljaju o značenju prehrane za zdravlje i liječenje

Studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci od petka 13. lipnja do nedjelje 15. lipnja organiziraju Peti studentski kongres „Prehrana i klinička dijetoterapija“ s međunarodnim sudjelovanjem.   Kongres će okupiti stotinjak  studenata i stručnjaka različitih profila, a njegova iznimna vrijednost kvalitetni su i sve brojniji radovi studenata s četrnaest različitih  fakulteta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Ukrajine.

Organizaciju Kongresa potaknula je 2010. godine grupa studenata s  Medicinskog fakulteta u Rijeci kako bi proširili spoznaje o utjecaju prehrane na zdravlje ljudi.

- Sve veći interes studenata za sudjelovanje u radu Kongresa pokazuje da smo prepoznali temu koja predstavlja veliki izazov za znanost, medicinsku struku posebno i život suvremenog čovjeka, kaže Ana Oljača, predsjednica Organizacijskog odbora kongresa.   U svijetu i danas prevladava velika polarizacija kad je riječ o prehrani. UN-ova  Agencija za hranu FAO tvrdi da je oko 850 milijuna ljudi gladno, pothranjeno i nema osiguranu redoviti ishranu dok je istovremeno trećina svjetske populacije pretila. Na našim prostorima pretilost postaje sve značajniji javnozdravstveni problem, pa tako dvije trećine građana Hrvatske ima prekomjernu tjelesnu težinu. Novija istraživanja pokazuju da svaki peti prvašić dolazi u školu sa prekomjernom težinom. Primorsko-goranska županija, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ima niži udio pretilog stanovništva u odnosu na ostatak zemlje, a u Županiji s debljinom živi 16% žena i 14% muškaraca.

 Brojni aspekti prehrane tema su Petog studentskog Kongresa na kojemu će niz uvaženih stručnjaka predstaviti svoje spoznaje o utjecaju prehrane na zdravlje, a začinit će ga i sa nizom praktičnih savjeta na radionicama te prezentacijama studentskih radova.  Plenarna će predavanja održati  mr. Lejla Kažinić-Kreho, prof. dr. Mirko Koršić, Maja Obrovac Glišić, mr. Sandra Pavičić-Žeželj, Tena Niseteo i Karmen Matković Melki – liječnici, nutricionisti, sveučlilišni profesori  te sanitarni i prehrambeno-tehnološki inženjeri koji se svatko u svom području bave utjecajem prehrane na zdravlje.  

>>“Movember” – pusti brkove i sudjeluj u borbi protiv raka prostate

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije