Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGLIČKA KRIZA

Szijjarto: EU bi trebala slijediti 'mađarski model' zaštite granica

Peter Szijjarto
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.10.2015.
u 10:56

Bez toga nije moguće imati "dobru poziciju na razgovorima o resursima ili kada se razgovara s tranzitnim zemljama", smatra Szijjarto

Grčka nije uspjela zaštititi svoje granice, a "zanimljivo je" da Europska unija unatoč tome ne razmišlja o pokretanju nikakvog postupka protiv Atene zbog kršenja sporazuma, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

U izjavi za javnu televiziju M1 i radio Kossuth, Szijjarto je rekao da bi EU trebala slijediti "mađarski model" i štititi vanjske granice. Bez toga nije moguće imati "dobru poziciju na razgovorima o resursima ili kada se razgovara s tranzitnim zemljama".

Grčka je u teškoj situaciji zbog svoje dugačke morske granice i treba joj pomoći, ali djelima, a ne samo riječima, istaknuo je.

Također je rekao da nije imao velika očekivanja od nedjeljnog summita posvećenog migrantskoj krizi budući da odluke s tog sastanka nisu pravno obvezujuće.  

Mađarski je ministar nedavno upozorio i da bi se bezvizni schengenski režim mogao urušiti i nestati ukoliko Europska unija ne uspije zaštititi svoje vanjske granice, što bi imalo nesagledive gospodarske posljedice.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Frontex stiže na granicu Hrvatske i Srbije. Juncker: u Grčkoj i na zapadnom Balkanu povećati kapacitet za 100.000 migranata

Komentara 10

MI
milic12
11:06 27.10.2015.

Potpuno se slazem, zastititi granice pa onda kontrolirano pomagati i propustati izbjeglice, sve drugo je anarhija koja urusava cijelu ideju i sistem bezgranicne europe.

OB
obivankenobi
11:09 27.10.2015.

Jedino mađarska postupila normalno. Ostali samo lupetaju gluposti. Imigranti ulaze potpuno bez kontrole. Kome to odgovara?

AK
Al-Kvarizmi
13:33 27.10.2015.

Mađarska nije riješila problem? Pa kod njih nema nikog, a nas poplavljuju! Evo zbog toga smo sad u ratu i sa Slovencima! Je rješenje je u Grčkoj, kako da nije. Kako možeš tražiti od Grka da oni dignu žicu ako je sam nisi spreman dignuti i ako pljucaš po njoj i Mađarima koji su je podigli? Kako možeš biti takav licemjer? Sve to su bajke. Nitko ne želi migrante, a nitko ne želi ispasti nehuman, i svi bi htjeli da netko drugi za njih ispadne gad. To je suština EU politike! Država nema cijenu. Za nju smo se borili i ginuli i sad nam je skupa žica, a do sada smo na transport potrošili cca 30 milijuna eura i za te pare svadili se sa svima u okruženju, i još nas vrijeđaju da smo migranttransport. A na kraju će se svi ograditi. A mi ćemo ostati na vjetrometini. A ovaj migrantski val neće stati, samo se ubrzava. Dolaze odsvakud. Jučer su pokazali jednog iz Siera Leona. Žica, ograda, koliko treba da treba i nemoj pričati gluposti da se ne može, što se danas ne može. Kako ne može, pa uz auto cestu od Ploča do Osijeka, jedno 700 km s jedne i druge strane je žičana ograda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije