Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje

Petar Šale: U dugoj odvjetničkoj karijeri nisam vidio da se istraga vodi 16 godina

Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
19.02.2018.
u 12:44

Šalu terete da je neosnovano priznao tužbeni zahtjev Jamba prema kojem je država dužna 17,3 mil. kn

Petar Šale, bivši državni pravobranitelj Republike Hrvatske, sjeo je na optuženičku klupu Županijskog suda u Zagrebu, godinu dana nakon što mu je potvrđena optužnica kojom ga se tereti za zloporabu položaja i ovlasti. Tužiteljstvo Šalu tereti da je 26. veljače 2001. kao državni pravobranitelj koji je zastupao MORH u sporu protiv trgovačkog društva Jambo, neosnovano priznao tužbeni zahtjev Jambe, pa je država toj tvrtki trebala isplatiti 17,3 milijuna kuna.

U optužnici se navodi da je Šale priznao tužbeni zahtjev na temelju isprave iz 1998., iako se MORH u travnju 2000. i veljači 2001. očitovao da je riječ o zahtjevima koji nisu osnovani. Na početku suđenja, Šale je zanijekao krivnju, te je kazao:

- U svojoj dugogodišnjoj karijeri kao odvjetnik i kao državni pravobranitelj, nisam vidio da se istraga u ne baš složenom predmetu vodi 16 godina. I uz to sam prvih sedam godina vođenja te istrage bio osumnjičen prvo kao službena osoba u pravnoj osobi, da bi nakon odluke Vrhovnog suda iz 2007., bio osumnjičen po drugom članku Kaznenog zakona, odnosno kao službena osoba.

Tijekom istrage Šale je iznio obranu te je naveo kako je sve što je učinio, učinio na zahtjev suda koji je tražio da se o tužbenom zahtjevu nedvojbeno izjasni.

1/3

- U konkretnom slučaju radilo se o vjerodostojnoj ispravi, fakturi koju je Jambo ispostavio MORH-u i to nakon što je MORH ovjerio svaku fakturu, čime je priznao potraživanje koje ni u jednom trenutku nije bilo sporno. U više navrata od MORH-a sam tražio da se očituje o osnovanosti potraživanja, no nisam dobio nikakav odgovor. Odlučio sam priznati potraživanje kako bi se izbjegla šteta za RH jer bi se morale plaćati i kamate koje su tada bile 17 posto – branio se Šale u istrazi.

Tijekom suđenja trebalo bi biti saslušano desetak svjedoka, a među njima i Slavko Linić, bivši ministar financija te Pavao Miljavac, bivši ministar obrane. Već je svjedočio Josip Budimir, koji je 2001. bio pomoćnik ministra obrane. U svom iskazu Budimir je kazao da je u to vrijeme MORH imao velike obveze prema dobavljačima i da je situacija bila vrlo problematična.

- Znam da je MORH imao i obveze prema Jambu, jer je to društvo MORH-u dostavljalo prehrambene proizvode. Tadašnji državni pravobranitelj priznao je tužbeni zahtjev od 17 milijuna kuna, unatoč tome što prema mišljenju MORH-a taj iznos nije bio nesporan. Naime, MORH i Jambo su 1999. sklopili sporazum o podmirenju potraživanja, a tim sporazumom dogovoreno je da s podmirenjem iznosa od 141 milijun kuna prestaju sve obveze MORH-a prema Jambu. No usprkos tome Šale je Jambu priznao tužbeni zahtjev od 17 milijuna kuna. Taj iznos na kraju ipak nije isplaćen Jambu jer su poduzeti neki pravni koraci da do toga ne dođe - kazao je Budimir. 

Komentara 2

Avatar maxist
maxist
13:19 19.02.2018.

kad se plijen ne dijeli pravilno............

Avatar siva_sova
siva_sova
13:08 19.02.2018.

hdz-ovo korumpirano krivosuđe i krađosuđe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije