Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK U SABORU

Pet zaključaka oporbe na koji način krojiti izborne jedinice

Zagreb: Oporba raspravlja o izbornim jedinicama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.04.2023.
u 17:30

Pet zaključaka oporba će, kazala nam je zastupnica Možemo Sandra Benčić, poslati Odboru za Ustav i poslovnik i idući tjedan očekuju da će taj saborski odbor zaključke i staviti na dnevni red kako bi ih i tamo raspravili

Do kraja mjeseca treba imenovati radnu skupinu koja će izraditi nacrt novog zakona o izbornim jedinicama. Trećina stručnjaka u toj radnoj skupini treba biti predložena od strane saborske oporbe, a u radnoj skupini i vlast i oporba trebaju imati jednak broj političkih predstavnika. Cilj radne skupine mora biti ispunjavanje oba zahtjeva koja je pred Sabor stavio Ustavni sud - da pravo glasa vrijedi jednako u svakoj jedinici i da nove granice izbornih jedinica prate u najvećoj mogućoj mjeri granice županija, ali i sto tako radna skupina ne mora biti ograničena samo na izradu nacrta prijedloga izbornih jedinica već može predlagati i izmjene drugih dijelova izbornog zakonodavstva.

Ignoriranje vladajućih

Pet je to zaključaka deset saborskih oporbenih klubova s današnjeg sastanka u Saboru koji je sazvan na inicijativu stranaka Možemo i SDP-a, a na koji su bili pozvani i svi vladajući klubovi. Međutim, izignorirali su ga.

Pet zaključaka oporba će, kazala nam je zastupnica Možemo Sandra Benčić, poslati Odboru za Ustav i poslovnik i idući tjedan očekuju da će taj saborski odbor zaključke i staviti na dnevni red kako bi ih i tamo raspravili. Sve osim toga bilo bi skandalozno, kazala je kao što je, ističu u oporbi, skandalozan način na koji HDZ "kroji" nove izborne jedinice.

- Činjenica je da se postupak izmjene izbornog zakona vodi iza zatvorenih vrata, što je potpuno neprihvatljivo-poručio je nakon sastanka predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je dodao i kako oporba traži da se postupak otvori prema građanima jer oni imaju pravo znati što su uopće prijedlozi, odnosno po kojim pravilima će ubuduće birati one koji će ih predstavljati u Saboru.

- Ovo što sada imamo je potpuno netransparentno, zatvoreno u nekakvih HDZ-ovim podrumima gdje skupina na čelu s Vladimirom Šeksom opet planira krojiti izborne jedinice samo i isključivo i jedino na način koji odgovara HDZ-u - kazao je Grbin.

Saborska zastupnica Možemo Sandra Benčić osvrnula se na HDZ-ovo odbijanje. Izjavom kojom je odbio da HDZ-ov klub dođe na današnji sastanak s opravdanjem da oni nisu ovdje da bi se odazvali na sastanke opozicije premijer je, kazala je, pokazao da njemu nije potreban nikakav politički konsenzus.

- Uostalom, mi nismo ni zvali premijera. Zvali smo Klub HDZ-a. Dosta što zamjenjuje sve ministre u Vladi, sada vidimo mijenja i govori i u ime Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru - kazala je Benčić.

Saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković kazao je pak kako će biti još puno prostora i vremena za konzultacije o zakonu koji će biti i u javnom savjetovanju i na nadležnim saborskim odborima, a ići će i u dva čitanja na plenarnu sjednicu.

Na odgovor premijera Plenkovića nije trebalo dugo čekati. Iz Zadra je poručio kako je Ustavni sud rekao da treba izjednačiti težinu glasa svakoga zastupnika u Hrvatskom saboru i kako će Vlada pripremiti prijedlog izmjena zakona koji će modificirati postojeći sustav i pustiti ga u javno savjetovanje, dok će rasprava u Saboru biti u dva čitanja.

– Oporba ima prigodu, kao i kod svih drugih zakona, sudjelovati u toj raspravi na tradicionalan, metodološki i uobičajen način. Oni traže svoj politički prostor, a nama je bitno da se zakon donese u roku, da se održe izbori i da obnovimo povjerenje građana – rekao je premijer.

Medijski aktivizam!

Upitan je li najbolja demokratska praksa da izmjenu izbornih jedinica radi isključivo jedna stranka, jer postoje ljudi koji nisu HDZ-ovi glasači, premijer je novinarki odgovorio da tim pitanjem ide u "teški politički aktivizam jednog kruga medija".

– Reći ćemo dosta toj vrsti medijskog aktivizma koji nadomješta ulogu opozicije – zaprijetio je Plenković.

Pet zaključaka podržao je i Most koji sutra u saborsku proceduru upućuje i svoj, kako kažu, reformski paket za poboljšanje izbornog zakonodavstva. Traže dvije ključne promjene – ukidanje predizborne šutnje i uvođenje elektroničkog glasovanja. Protuustavne izborne jedinice koje se moraju mijenjati tek su, naglašavaju u Mostu, dio problema zastarjelog, neusklađenog i u tom smislu nedovoljno pravednog izbornog zakonodavstva.

– Izborni sustav RH prepun je anomalija i oporba prije svega mora biti proaktivna. Zbog toga tražimo i prvi put to šaljemo u Sabor da se ukine izborna šutnja i uvede elektroničko glasovanje jer to su stvari za koje je svima jasno da nije pitanje hoće li se ukinuti i uvesti, nego kada – kaže Marija Selak Raspudić, zastupnica Mosta.

Na pitanje koliko bi sustav elektroničkog glasovanja bio siguran Selak Raspudić pita koliko su uopće sigurni i ovi dosadašnji koje smo imali te podsjeća na dovlačenje glasača autobusima na birališta, neobična i sumnjiva prebrojavanja glasova...

VIDEO Sandra Benčić pronašla muškarca koji joj je prijetio: 'Pitala sam ga je li mu treba doći na vrata'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije