Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MORBIDNI LOPOVI

Pet skupih romskih grobnica oskrnavljeno radi pljačke

romske grobnice
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
28.01.2014.
u 18:30

Vlasnici jedne grobnice primijetili su da je otvarana i o tome obavijestili policiju

Razlog skrnavljenja grobnica na slavonskobrodskom Gradskom groblju nije vandalizam, nego morbidna pljačka, doznali smo od našeg izvora. Naime, na pravoslavnom dijelu groblja u nedjelju oko 22 sata otkriveno je skrnavljenje pet skupih romskih grobnica. Vlasnici jedne grobnice primijetili su da je otvarana i o tome obavijestili policiju, koja je u ponedjeljak obavila očevid zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela povrede mira pokojnika. Utvrđeno je kako su za sada nepoznate osobe oskvrnule još nekoliko grobnica te se provodi kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja i mogućeg postojanja drugih kaznenih djela, za koja će se u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom odrediti njihova kvalifikacija.

- Na jednoj grobnici pronašli smo elemente krađe, a za ostale se to tek utvrđuje – kaže policijski službenik za odnose s javnošću u PU brodsko-posavskoj Antun Jakobović i dodaje kako u cilju istrage koja je u tijeku ništa pobliže ne može iznositi.

Na meti morbidnih kradljivaca vjerojatno su bile dragocjenosti koje ponekad završe s pokojnikom na vječnom počivalištu. Doznajemo i kako je policija obavila nekoliko obavijesnih razgovora sa zaposlenim ukopnicima na groblju, odnosno u Komunalcu. Iz ove tvrtke potvrđuju kako su navodi o skrnavljenju točni, ali također ne žele ništa više govoriti. Predsjednik Nacionalne koordinacije vijeća romske nacionalne manjine Ibrahim Gušani kaže kako je upoznat sa slučajem te kako je spreman pružiti svu potrebnu pomoć oštećenim obiteljima ako je zatraže.  

- Najoštrije osuđujemo krađu i skrnavljenje grobnica kao vandalski čin. Kao koordinacija zahtijevamo hitno pronalaženje i procesuiranje počinitelja – kaže Gušani. On dodaje kako je kod pravoslavnih Roma, za razliku od onih islamske vjeroispovijesti, tradicijski ukorijenjeno ukapanje s nakitom i dragocjenostima te kako je vrlo moguće da su u to bili upućeni i počinitelji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije