Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TO JE I PREMIJER REKAO

Peruanski predsjednik iznenadio izjavom: Kriza je nastala ratom između Hrvatske i Rusije

Peru's Castillo leaves congress after lifting curfew imposed over fuel cost protests in Lima
Foto: ANGELA PONCE/REUTERS
1/7
28.04.2022.
u 16:36

Torres je 5. travnja bio upitan na televiziji o poskupljenju goriva i osnovnih namirnica, na što je telefonski odgovorio: "Ovo su izvanredne okolnosti s kojima se ne suočava samo naša zemlja, nego čitav svijet kao posljedica rata između Rusije i Hrvatske".

Peruanski predsjednik Pedro Castillo (52) zabunio se tijekom javnog nastupa u toj južnoameričkoj zemlji rekavši da se vodi rat između Hrvatske i Rusije, umjesto Ukrajine i Rusije.

Castillo, predsjednik Perua od srpnja 2021., boravio je u gradu Ayacucho udaljenom 560 kilometara od glavnog grada Lime. Ondje je na sastanku ministara svoje zemlje govorio o porastu cijena s kojim se suočavaju tamošnji poljoprivrednici.

"Ne možemo nastaviti odgađati više, gospodine ministre poljoprivrede, mjeru našoj braći poljoprivrednicima. Istina da je kriza nastala covidom proširena u zadnje vrijeme ratom između Hrvatske i Rusije, no to je potrebno donijeti što prije", rekao je Castillo, pokazuje snimka objavljena u četvrtak u peruanskim medijima.

Poljoprivrednici u Peruu suočeni su s poskupljenjem gnojiva pa se razmatra alternativno korištenje "guana", organskog proizvoda kojeg luče morske ptice na tamošnjoj obali i otocima. Invazija Rusije na Ukrajinu počela je prije dva mjeseca, 24. veljače. Castillo, bivši nastavnik i sindikalni vođa, nije prvi južnoamerički dužnosnik koji je zabunom izgovorio "Croacia" umjesto "Ucrania". Snimka pokazuje i da je njegov sunarodnjak, peruanski premijer Anibal Torres (79) pogriješio na isti način.

Torres je 5. travnja bio upitan na televiziji o poskupljenju goriva i osnovnih namirnica, na što je telefonski odgovorio: "Ovo su izvanredne okolnosti s kojima se ne suočava samo naša zemlja, nego čitav svijet kao posljedica rata između Rusije i Hrvatske".

Argentinski političar Mario Ishii (62), gradonačelnik gradića Jose C. Paz, udaljenog 35 kilometara od Buenos Airesa, u lokalnom parlamentu je 4. ožujka htio otvoriti raspravu minutom šutnje za žrtve ruske invazije.

"Prije nego počnem govoriti, htio bih da minutom šutnje zatražimo mir i da odamo počast svim palima u ovim trenucima u Hrvatskoj, vezano uz rat koji se odvija s Rusijom. Molim vas za minutu šutnje", rekao je Ishii, pokazuje video snimka njegovog govora objavljena u argentinskim medijima.

Ishii je zatim ustao nakon čega je održana minuta šutnje. Nitko od prisutnih mu u tom trenutku nije ukazao na grešku u navođenju zemlje u kojoj se odvija sukob.

U Španjolskoj je, nakon nogometne utakmice Seville i zagrebačkog Dinama odigrane 17. veljače, jedan taksist u noćnim satima bio upitan je li imao dobar promet te večeri zbog dolaska 1200 Dinamovih navijača. "Ništa, ti Ukrajinci su siromašni pa se ne voze taksijem", odgovorio je za Hinu misleći na navijače hrvatskog prvaka.

Ključne riječi

Komentara 7

TI
tico123
21:48 28.04.2022.

gledajuči naše poliičare kojima je svima više stalo do drugih nego do onih koji su ratovali za hrvatsku i radili za budučnost lijepe naše nemam više šta reč više če imati novaca za ukraince kojima smo mi plplačali za vrijenmevrijenme ratovanja a sad naši političari njima daju za badava tj ije zabadava več uzimaju novce od naših da bi dali dru7gima

Avatar istovari
istovari
16:39 28.04.2022.

Netko nešto loše sluti....

V0
Vlaskoulicanec3.0
11:32 29.04.2022.

Seljo, beljo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije