Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef UDBE

Perković drukčije odgovorio 1998. i 2013.: Lagao je o Tuđmanu?

Perković
Foto: Boris Ščitar
14.01.2014.
u 11:15

Prije 15 godina - 
U Vjesniku 1998. godine Perković je tvrdio: Upoznali smo se 1990.

Josip Perković obmanuo je hrvatsku javnost kada je nedavno u velikom intervjuu u Večernjem listu ustvrdio da je poznavao Franju Tuđmana još od 1986. godine te da mu je sredio da dobije putovnicu. Perković je upoznao prvog hrvatskog predsjednika nekoliko godina kasnije, tek kada je Franjo Tuđman pobijedio na prvim demokratskim izborima i postao šef države.

Dokaz za to otkriće, koje ozbiljno dovodi u pitanje kredibilitet bivšeg šefa Udbe, riječi su samog Josipa Perkovića koji je to ustvrdio u jedinom intervjuu koji je dao prije nedavnog istupa u Večernjem listu. U velikom razgovoru koji je objavljen u Vjesniku 6. i 7. studenoga 1998. godine novinarka Aleksa Crnjaković ga je pitala je li ranije (prije demokratskih promjena, nap. a.) poznavao Tuđmana, a Perković je nedvosmisleno odgovorio niječno.

Kako su se upoznali

“Ne. Upoznali smo se 1990., nakon što je postao predsjednik države”, rekao je Perković i odmah počeo s hvalospjevima Franji Tuđmanu.

“Izuzetna je ličnost. Mnogo sam naučio kroz kontakte koje sam s njim imao s obzirom na prirodu mog posla. Fascinirale su me neke njegove prosudbe. Sjećam se, jednom kasno noću, početkom prosinca 1991. godine, bili smo kod njega ministar Šušak i ja. Upravo su stigle informacije o žestokim borbama i teškom stanju na cijeloj bojišnici, što ga je pogađalo. Šutio je nekoliko trenutaka uz stisnutu šaku i potom rekao: “E, imat ćemo državu!” i počeo nam pričati tko će nas i kada, prema njegovim prosudbama, priznati. Sve se pokazalo točnim. A onoga je trenutka sve izgledalo nemogućim. Da, predsjednik se korektno odnosio prema meni i mislim da o meni nema loše mišljenje, iako sam svjestan da mu je nebrojeno puta bilo neugodno slušati priče i zahtjeve da me ukloni”, zaključio je Perković. U to je vrijeme Franjo Tuđman bio živ, a Perković nije bio pod pritiskom njemačkog pravosuđa pa nije imao razloga frizirati činjenice. Petnaest godina kasnije Tuđman je povijesna osoba, a Perković pred izručenjem Njemačkoj. Sada prikazuje svoj odnos s Tuđmanom sasvim drukčije. Ispada da su se konspirativno sastajali, zajedno sanjali o neovisnoj Hrvatskoj te da je Perković ušao u Udbu samo zato da bi jednog dana mogao sudjelovati u stvaranju hrvatske države.

“Njega sam (Tuđmana, nap. a.) upoznao slučajno, u prvi mah nisam ga ni prepoznao dok mi se nije predstavio. Jedan moj dobar znanac komunicirao je s Tuđmanom. Pa je tako počela i komunikacija između mene i Tuđmana”, tvrdi Perković u nedavnom intervjuu Večernjem listu te potanko i maštovito opisuje tajnovite sastanke koji se, sudeći prema njegovim riječima prije 15 godina, nikada nisu dogodili.

Priča o putovnici

“Nakon objave Memoranduma 1986. bili smo vrlo oprezni, pa sam molio Tuđmana da nigdje slučajno ne upotrijebi moje ime, da me ne spominje, nema o tome priče ni kod kuće ni preko telefona. I to je prihvatio pa smo nastavili komunicirati”. Perković time zapravo sebe želi prikazati kao velikog hrvatskog domoljuba i vizionara. Još k tomu je dominantna osoba, pravi James Bond kojega Tuđman bespogovorno sluša.

“Služba (Udba, nap. a.) je 1987. godine predložila da se srede nejednaki kriteriji za oduzimanje putovnica. Osobno, nikada nisam nikome bio oduzeo putovnicu, niti ćete naći dokument u kojemu bih predlagao da se to nekomu učini. Kako sam bio već pomoćnik ministra, dobili smo suglasnost da damo putovnice osobama koje to zatraže. Dakle, ne da ih mi obavještavamo o tome, nego kada sljedeći put to zatraže, da dobiju dokumente i da ih se više ne odbija. Iduće jutro pozvao sam svog prijatelja preko kojega sam bio počeo komunicirati s Tuđmanom i rekao mu da pozove Tuđmana na kavu i da mu poruči da podnese zahtjev za putovnicu i da će je dobiti. Nazvao sam upravni odjel policije i rekao da će doći Tuđman te im naložio da ne rade nikakve informativne razgovore, nego da mu daju dokument bez ikakve zadrške i mudrijanja”, tvrdio je nedavno Perković u intervjuu VL-u. U jedina dva intervjua koja je dao u životu iznio je kontradiktorne tvrdnje o ključnim događajima i osobama koji ga poprilično diskreditiraju kao pouzdanog svjedoka.

>>Nobilo predao žalbu: Zastara je nastupila još 1998.

>> Osuđuje me se samo na temelju pisanja beogradskog tiska (Prvi dio)

>> Volio bih da svi dokazi i svjedočenja budu javno objavljeni (Drugi dio)

>> Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir (treći dio)

>> Ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti (Četvrti dio)

>> Nakon 1. općeg sabora HDZ-a osvanuli su naslovi: 'Tko je pustio ustaše u Zagreb' (5. dio)

>> Osigurao sam 136 transfera oružja i nisam izgubio ni metak (6. dio)

>> Kako sam generalu Rašeti uzeo sedam kilograma zlata iz sefa vojne bolnice (7. dio)

>> Bozanić me proziva, a ja sam spasio kalež i dnevnike Alojzija Stepinca (8. dio)

Komentara 82

DU
Deleted user
11:33 14.01.2014.

Da li je moguće, da se netko čudi što je ovaj udbaš uhvaćen u laži.Pa cijeli njegov život sastoji se u smicalicama, prevarama, laži i zločinima. To, što ga "naši" mediji uzdižu do, u najmanju ruku heroja Domovinskog rata, i jednog od najzaslužnijih pojedinaca u stvaranju Hrvatske države, ne može zavarati Hrvatski narod koji dobro pamti metode koje je primjenjivala zločinaćka udba.

AB
abendblatt
11:36 14.01.2014.

Perkovic je stari udbaski lisac, koji se jos uvijek sluzi udbaskim metodama obmanjivanja i laganja javnosti, on govori samo ono sto mu pase, dali su Tudjmanu putovnicu, da ode iz zemlje i prateci ga u stopu, vide skim se sastaje i suradjuje, udbaska posla.

Avatar Pero2013
Pero2013
11:32 14.01.2014.

Gospodine Ćuroviću svaka čast što ste pronašli taj članak iz Vjesnika i podjelili ga sa nama jer ovaj vaš članak se ne može isbrisati kao moj komentar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije