Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAPINA INICIJATIVA

Peres i Abu Mazen dolaze na molitvu u Vatikan

papa i Peres
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
30.05.2014.
u 10:03

Prodi: Papa je tijekom trodnevnog boravka na Srednjem istoku učinio za mir više negoli europske i američke diplomacije zajedno tijekom godina

Molitva za mir, na koju je papa Franjo, tijekom boravka u Svetoj zemlji, pozvao izraelskog predsjednika Shimona Peresa i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa (Abu Mazena), održat će se u nedjelju 8. lipnja, obznanio je ureda za tisak Svete Stolice. Taj datum prihvatile su obje strane.

„Bit će to susret molitve. Neće to biti neko posredovanje ili traženje rješenja. Sastat ćemo se samo radi molitve. A, onda će svatko otići svojoj kući. Ali, ja vjerujem da je molitva važna i moliti zajedno, bez drugih rasprava, pomaže“, kazao je papa Franjo novinarima u zrakoplovu na povratku iz Svete zemlje u Rim. Franjo je od 24. do 26. svibnja pohodio Jordan, Palestinu i Izrael i tom je prilikom pozvao Peresa i Abu Mazena na zajedničku molitvu u Vatikan.

Franjo je ponudio „svoju kuću u Vatikanu za susret zajedničke molitve“ za mir između Palestinaca i Izraelaca koji imaju pravo na dvije suverene države. Neka se mačevi pretvore u plugove, kazao je papa Franjo i naglasio kako svaka strana treba odustati od nečega kako bi se došlo do suglasja.

Pitanje budućnosti Jeruzalema je složeno, ali Vatikan drži kako bi to trebao biti grad mira za tri religije. Jedna strana možda želi da Jeruzalem bude glavni grad jedne države, druga se protivi tomu, ali papa Franjo kaže kako bi bila ludost da on kaže što treba učiniti. Moli Gospodina da dvojica predsjednika imaju snage ići naprijed, a za „Jeruzalem samo kažem kako bi trebao biti grad mira triju religija“.

„Mir je pitanje kreativnosti i nadahnuća, a Ti ih obije nosiš sa sobom“, obratio se izraelski predsjednik Shimon Peres papi Franji u Jeruzalemu i dodao kako je „mir među religijama put za mir na svim poljima“. I Abu Mazen i Shimon Peres hvale poticaj pape Franje.

Bivši predsjednik Europske komisije, Romano Prodi, izjavio je sinoć kako je papa Franjo tijekom trodnevnog boravka na Srednjem istoku učinio za mir više negoli europske i američke diplomacije zajedno tijekom godina.

>> Franjo ponudio Vatikan kao mjesto palestinsko-izraelskih mirovnih pregovora

Komentara 9

DJ
darko.juric.737
22:29 30.05.2014.

Mira među religijama može biti i on će doći , ali ne samo mir , doći će i jedinstvo među religijama , ali to jedinstvo neće biti oko Isusa Krista već će to biti jedinstvo oko " Grozote pustoši ".. Mir Kristov nije mir kakav daje svijet , mir Kristov je da spoznamo Njega i po Njemu Oca našeg nebeskog i to je pravi mir , a kako će svijet kompromisom spoznati mir ? kakav kompromis može biti između života i smrti ? tko želi imati dijete poluživo ili polumrtvo ? Ne boj se stado malo i budi ustrajan do smrti , pobjednik će dobiti zlatni vijenac i pristup drvetu života u Novom Jeruzalemu !

NE
neboiznadzagreba
11:12 30.05.2014.

Dobra vijest .

Avatar Josip Kir
Josip Kir
13:36 30.05.2014.

Papa se i ovako bori za mir . Ulažu znatan novac u razvoj i proizvodnju vojnih bespilotnih letjelica. Naime, Pax-Bank, banka KC-a i Caritasa, koja promoviše etičko ulaganje novca u skladu s naukom Katoličke Crkve, se nedavno našla u neobranombranom grožđu nakon što je njemački Der Spiegel otkrio kako je ova banka uložila 826.000 dolara u British Arms Company (BAE), tačnije, u najvećeg britanskog proizvođača oružja, koji je poznat po proizvodnji nagaznih mina, lakog i teškog jurišnog oružja, oklopnih vozila, tenkova, različitih sustava navođenja i bojevih projektila svakakvih vrsta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije