Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENE ZAKONA

Peović predložila: Ako blagdan pada za vikend, ne radi se idući radni dan

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.09.2021.
u 11:45

Ističe i kako su blagdani i praznici dani odmora za radnike, stoga im treba omogućiti da na te dane ne rade

Saborske zastupnike kojima uskoro završava ljetni odmor već čekaju brojne točke za raspravu, a među njima je i prijedlog Katarine Peović (RF) po kojem bi svi blagdani i praznici bili i neradni dani, na način da bi se, ako padnu u subotu ili nedjelju, prebacili na prvi radni dan.

Ovaj prijedlog omogućava da se, kao u nekim zemljama EU, ali i onima izvan nje, uvede da se neradni dan prebacuje na prvi radni dan u idućem radnom tjednu ili na više dana, navodi Peović u izmjenama koje je predložila u Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Ističe i kako su blagdani i praznici dani odmora za radnike, stoga im treba omogućiti da na te dane ne rade.

Dodatan poticaj za svoj prijedlog našla je i u činjenici da ove godine velik broj blagdana i praznika pada na vikend, uključujući već prošle 1. svibnja (subota), Veliku Gospu (nedjelja) ali i nadolazeće Božić (subota) te blagdan Svetog Stjepana (nedjelja).

Zastupnica argumentira i kako više od 85 zemalja ima „regulacijske regulative“ za javne praznike i blagdane koji kalendarski padaju u nedjelju. U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi idući radni dan, tako je i u nekim zemljama bivše SFRJ. I Srbija, primjerice, ima takvu praksu, „nešto slično“ imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend, razmišlja i Njemačka.

Ta se praksa naziva i „ponedjeljizacija“, jer se praznik ili blagdan koji pada u subotu ili nedjelju, prebacuje na ponedjeljak, u nekim slučajevima i na utorak, objašnjava Peović koja navodi i da za provođenje njenog prijedloga ne treba osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

VIDEO Od sutra se otvaraju i unutarnji dijelovi kafića: Evo koja su pravila ponašanja

Komentara 22

MA
MaksovMesar
15:54 01.09.2021.

Radnička fronta se zalaže za neradničke dane...😂😂😂😂😂

ZE
zelja74
13:05 01.09.2021.

Podržavam! Oni koji imaju će potrošiti lovu na neki izlet i doprinijeti potrošnji, a oni koji nemaju barem imaju slobodan dan!

AD
adminka
15:58 01.09.2021.

Otkad su blagdani odmor za radnike? Ja sam mislila da je to proslava nečega na nivou cijele zemlje, a da se radništvo odmara u vrijeme tjednih neradnih dana kao i u vrijeme godišnjih odmora! Ako blagdan pada u vrijeme vikendaa onda ga ljudi mogu slobodno proslaviti jer su vikendi neradni, i ne treba prebacivati proslave u radni tjedan, kad su već proslavljene znači u subotu ili nedjelju. Kaj je ovo? Raspašo? Nikom ne pada na pamet ništa konstruktivno od čega bi se novac zaradio, nego kako ga imati što manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije