Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVLJENA RASPRAVA

Peović o Rimčevu zemljištu: 'Dano je ispod tržišne vrijednosti, nije bilo šanse da se netko drugi javi'

Foto: PIXSELL
1/3
03.12.2021.
u 14:45

Gradovi i općine koji će poput Svete Nedelje učiniti sve da privuku privatne investitore, ukidati prirez, poklanjati zemljište i trošiti svoje resurse, natjerat će i druge gradove i općine da čine isto - smatra zastupnica

Gradovi i općine koji će poput Svete Nedelje učiniti sve da privuku privatne investitore, ukidati prirez, poklanjati zemljište i trošiti svoje resurse, natjerat će i druge gradove i općine da čine isto - kazala je danas saborska zastupnica Katarina Peović nakon reakcije Mate Rimca na njezin raniji komentar o zemljištu na kojemu se gradi Rimac Campus. 

Naime, Peović je u četvrtak ocijenila kako je riječ o pogodovanju jer je Rimac dobio zemljište za manje od jedne lipe mjesečno. On je danas putem objave na Facebooku naveo niz činjenica vezanih uz gradnju u Svetoj Nedelji, no Peović tvrdi kako ništa od onoga što je ranije navela nije demantirao. 

- Neki dan sam se drznula postaviti pitanje o Mati Rimcu i zemljištu u Svetoj Nedelji, odgovor je stigao tek danas. Mate Rimac tvrdi da mi klevećemo i lažemo, ali ne navodi niti jednu stvar koja bi to dokazala. Znači, niti jedna stvar koju smo ovdje iznijeli nije tu bila demantirana. Činjenica da je Rimcu dano zemljište vrijedno 82 milijuna kuna za 1 lipu po kvadratu nije niti Rimac demantirao, a činjenica da je to vrijedno zemljište od 82 milijuna kuna je činjenica prema procjeni ministarstva - kazala je Peović dodajući kako je tome prethodio pritisak oca Mate Rimca, Ivana Rimca, na gradsko vijeće preko HDZ-ova zastupnika, vijećnika Damira Halužana.

- To se vidi iz transkripata gradske sjednice. S Ivanom Rimcem se nalazio Zurovec koji je isto objavio jednu objavu gdje apsolutno ništa nije demantirao. Sve je prema njihovim riječima zapravo iz tog natječaja namješteno. Prije natječaja, Sveta Nedelja nije napravila procjenu vrijednosti prava građenja nego je postavila arbitrarno nisku cijenu od 10 lipa po kvadratu godišnje, odnosno manje od lipu mjesečno. To je bilo toliko nisko, da je čak i HDZ-ovac Halužan upozoravao da bi se protiv toga mogli mnogi buniti, i drugi privatnici, s pravom - nastavila je Peović.

Dario Zurovec, gradonačelnik Grada Svete Nedelje, u objavi na Facebooku koju Peović spominje, poručuje kako tvrtka Mate Rimca zapošljava preko 1.600 radnika te namjerava na novih 600.000 m2 graditi dodatne kapacitete i testnu stazu.

- Siguran sam kako će se naći mjesta i za neke političare koji će, ukoliko uopće mogu proći psiho test i pokazati bar nekakvo stručno znanje, moći naći svoje svjetlo pod suncem u jednoj od najperspektivnijih tvrtki na ovom području i našem gradu - poručio je danas Zurovec te izrazio zadovoljstvom napretkom Campusa. 

Katarina Peović u saboru se nastavno osvrnula na trajanje natječaja koji je, kako navodi, bio "toliko kratak da se nitko nije mogao javiti". 

- Rok natječaja bio je dva tjedna i nije bilo nikakve šanse da se na taj natječaj javi netko drugi. Znači, svjesno je dano zemljište ispod tržišne vrijednosti. Istovremeno je natječaj bio toliko kratak da se nitko nije mogao javiti. Istovremeno u ugovoru je ostavljena mogućnost da Rimac založi pravo građenja za dizanje kredita, za financiranje gradnje Campusa. Mate Rimac kaže da će uložiti puno novaca, dana mu je i ta mogućnost - rekla je. 

- Firme koje su u Svetoj Nedelji od grada kupovale zemljište plaćale su kvadrat građevinskog zemljišta preko 300 kuna. One su isto ulagale i zapošljavale ljude i nisu dobivale stostruki popust. Umjesto da odgovori je li to istina, da je u njegovu korist osnovano pravo građenja na 69 godina s mogućnošću da to pravo založi za samo lipu po metru kvadratnom dok neki drugi nemaju to pravo, Mate Rimac odgovora i upućuje nas na to da je on i drugo zemljište otkupio po sitnim novcima. Tisuću metara dalje od ovog, kaže 600.000 metara kvadratnih je otkupio od Plive za 3 milijuna eura. Evo, moramo mu na tome čestitati, ali to nije odgovor na naše pitanje - navodi Peović te zaključuje: 

- Gradovi i općine koji će poput Svete Nedelje učiniti sve da privuku privatne investitore, ukidati prirez, poklanjati zemljište i trošiti svoje resurse, natjerat će i druge gradove i općine da čine isto. Posljedica će biti opustošen gradski proračun i zaduženja, zapuštena infrastruktura s jedna strane, a s druge kapitalisti koji će dobivati ogromne resurse praktički besplatno pod izlikom da se jedino na taj način može razvijati i otvarati nova radna mjesta - ustvrdila je. 

Mate Rimac je ranije danas, podsjetimo, istaknuo kako Tvrtka Rimac Automobili ima pravo građenja na čestici uz uvjete da projekt završi u roku od 36 mjeseci te zaposli 729 djelatnika od kojih njih 547 mora biti visoko obrazovano. Dodaje kako vjeruje da je Campus "najveća industrijska green-field investicija u povijesti zemlje" te naglašava kako u potpunosti sami financiraju projekt - bez kredita i banaka. 

VIDEO Uvode se kazne od 30 do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obveze predočenja COVID potvrde

Komentara 25

HR
Hrabraja
14:52 03.12.2021.

Kako netko tko nema dana staža u realnom sektoru, zna kolika je tržišna vrijednost

HR
Hrabraja
14:55 03.12.2021.

A kako bi ona povukla investitore, da im naplaćuje duplo kao sve dosadašnje vlade. Poduzetnici jedino u Hrvatskoj plaćaju skuplji plin skuplju struju, najskuplje doprinose na rad. Ja se divim Rimcu što se uopće trudi

AM
amun6
15:01 03.12.2021.

A kaj nju briga? da ne bi ona nešto radila na tom zemljištu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije