Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peđa Grbin:

Bezobrazno je od Ustavnog suda što dan prije raspuštanja Sabora mijenja izborni zakon

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
25.09.2015.
u 10:29

Posebno licemjernim naziva ostavljanje ustavne kvote koja bi trebala osigurati ravnomjernu zastupljenost spolova na listama za Sabor, a da se pri tome ukida jedina učinkovita sankcija, koju preporučuje i Vijeće Europe i Europska komisija, koja savršeno funkcionira u nekim europskim državama kao što je Belgija

Od Ustavnog suda danas u Hrvatskoj više nikoga ništa ne može iznenaditi, komentirao je danas predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin odluku Ustavnog suda da ukine odredbe u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor po kojoj bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača, po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i ona po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola.

- Iznenadila je razina bezobraštine da se predmet drži u ladicama šest mjeseci, od ožujka ove godine, kada je zaprimljen i da se odluka donese dan prije raspuštanja Sabora. Ovoliku razinu bezobrazluka nisam očekivao. Činjenica je da svi sudionici izbornog postupka moraju biti na vrijeme upoznati s njim. Upravo zbog toga je Hrvatski sabor poštivao pravila dobre prakse koja je postavila Venecijanska komisija i odluku je donio na vrijeme, znači godinu dana prije krajnjeg roka za raspisivanje izbora. Međutim, Ustavni sud je mrtav-hladan u svojoj odluci napisao da se ta pravila na njih ne primjenjuju. Ali dobro, nije problem samo vrijeme kada su donijeli odluku, problem je u samom sadržaju te odluke – kazao je Grbin.

Prihvaća, kaže, da se za političke stranke propisuju drugačiji standardi nego za manjinske liste. 

- Ali onda su gospoda iz Ustavnog suda mogla biti dosljedna pa ono što su propisali za političke stranke za opću izbornu jedinicu trebali su predvidjeti i za manjinsku listu jer smo isto pravilo koje smo uveli za opću listu uveli i za manjinsku. Tako da je sada ostalo da političke stranke koje se kandidiraju za manjinsku listu moraju prikupljati potpise, a političke stranke koje se kandidiraju u općim izbornim jedinicama ne – čudi se Grbin.

Osvrnuo se i na ukidanje odluke po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti. 

- Ustavni sud je rekao da smijemo uskratiti kandidiranje određenim osobama, recimo onima koji su ubijali, onima koji su mučili i onima koji su činili ratne zločine. Međutim, ne smijemo zabraniti kandidiranje onima koji su opljačkali Hrvatsku. Tek sada mislim da su svima odluke u predmetima Bandić i Sanader koje je donosio Ustavni sud zadnjih godinu dana jasne. Ustavni sud je konačno potvrdio da ono što je Ante Kovačević izjavljivao u Hrvatskom saboru stoji, a to je da se žene u Hrvatskoj ne bi trebale baviti politikom – razočaran je Grbin.

Bivši premijer Ivo Sanader, podsjeća, više nema pravomoćnu presudu. 

- A u slučaju Bandić, imamo osobu koja može nastaviti pljačkati hrvatske građane, pa nek' me tuže zbog toga što sam rekao – kritizira Grbin. Posebno licemjernim naziva ostavljanje ustavne kvote koja bi trebala osigurati ravnomjernu zastupljenost spolova na listama za Sabor, a da se pri tome ukida jedina učinkovita sankcija, koju preporučuje i Vijeće Europe i Europska komisija, koja savršeno funkcionira u nekim europskim državama kao što je Belgija.

- Toliku razinu licemjerja mislim da od Ustavnog suda nisam očekivao. Ako pročitate odluku, vidjet ćete da je Ustavni sud, za razliku od drugih sudova u EU pa i Europskog suda, koji uvijek balansiraju između toga na koji način primijeniti određena prava koja su jednako vrijedna jasno rekao da je za njih ravnopravnost spolova, bez obzira što je utvrđena kao osnovna, temeljna, najviša vrednota hrvatskog Ustava ljudsko pravo drugog reda. Za mene nije. Mi smo ovu odluku donijeli, ona je ušla u koalicijski ugovor, koalicijske stranke su se obvezale da će na izborima poštivati tih 40 posto i radit ćemo sve što možemo da kada osvojimo mandat ovo vratimo kako znamo i umijemo – zaključio je Peđa Grbin.

>> Za Sabor se mogu kandidirati svi osuđeni za zloporabu položaja i ovlasti

Komentara 82

Avatar LunjoDokmanovic
LunjoDokmanovic
10:35 25.09.2015.

u zagori na izvoru rijeke Čikole, stao Peđa da obrani naše domove

HK
hrast.koji.se.savija.a.ne.puca
10:38 25.09.2015.

Peđa Grbin-tko pjeva zlo ne misli, tako reci Milanoviću kad ti bude prigovora zbog Thompsona:-)

EB
eto_bas_zato
10:37 25.09.2015.

Vi ste ti koji su cijeli svoj mandat bili bezobrazni, plačete čim vam nešto nije po volji, baš kao razmažena derišta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije