Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unaprjeđenje korporativnog upravljanja

PDV, obuka i oprema za dva Black Hawka 12,5 milijuna eura

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/2
05.10.2023.
u 08:14

Vlada odobrila zaduženje Ministarstvu obrane na tri godine

Vlada je jučer prihvatila izvješće o provedbi aktivnosti Akcijskog plana za implementaciju preporuka OECD-a za unaprjeđenje korporativnog upravljanja u pravnim osobama u vlasništvu RH za razdoblje od četvrtog kvartala 2021. do drugog kvartala ove godine. Ministar financija Marko Primorac pritom je naveo kako je do sada provedeno 35 posto aktivnosti, za dio aktivnosti provedba je u tijeku, a postoje i aktivnosti s potrebnim produljenjem roka.

Kao jednu od važnijih aktivnosti ministar je istaknuo donošenje novog zakona o pravnim osobama u državnom vlasništvu, za što je predviđen rok prvi kvartal 2024. godine. Obrazac prethodne procjene tog zakona prošloga je tjedna pušten u javno savjetovanje, a u njemu se općenito navodi kako će se zakon donijet s ciljem ujednačavanja pravila upravljanja u tvrtkama kojima je država većinski vlasnik i onima od strateškog značaja.

U NO državnih tvrtki neovisni

Po onom što je navedeno u obrascu, novi bi zakon trebao osigurati da u nadzorne odbore tih poduzeća uđu neovisni stručnjaci, koji bi onda potpuno neovisno birali članove uprave, o čemu se sada politički odlučuje na razini Vlade. Kako bi konkretno trebali izgledati postupci imenovanja upravljačkih tijela u državnim podacima ovaj dokument ne precizira, no Primorac navodi da je nacrt budućeg zakona već pripremljen, da se o njemu provode međuresorna savjetovanja, a po planu bi trebao biti donesen u prvom kvartalu iduće godine.

VEZANI ČLANCI:

Izvijestio je, također, da je za drugi kvartal 2024. predviđeno donošenje dokumenta vlasničke politike te zaključio da se sve aktivnosti u ispunjavanju OECD-ovih preporuka provode u skladu s planom. Vlada je odlučila i o doprinosu za OECD u iznosu od 1,2 milijuna eura za provedbu projekta digitalne i zelene tranzicije malih i srednjih poduzeća na zapadnom Balkanu.Ministra obrazovanja Radovana Fuchsa Vlada je ovlastila da donese odluku o dodatcima na plaću zaposlenicima u osnovnim školama koje sudjeluju u provedbi eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave.

Za te je dodatke Vlada predvidjela ukupno nešto više od milijun eura u ovoj, te po četiri milijuna eura za 2024. i 2025. godinu. Ministar Fuchs podsjetio je da svi zaposlenici škola uključeni u ovaj program, učitelji, stručni suradnici te administrativno i tehničko osoblje, ostvaruju fiksni dodatak na plaću od pet posto. Po jučerašnjoj odluci Vlade, taj će dodatak, ovisno o razini uključenosti zaposlenika u program, moći rasti i do 25 posto.

Donacija američke vojske

Ministarstvu obrane Vlada je dala zeleno svjetlo za zaduženje od ukupno 12,5 milijuna eura kojima će se kroz naredne tri godine platiti PDV, obuka pilota i zemaljskog osoblja te dodatna oprema za dva helikoptera UH-60M Black Hawk s pripadajućom opremom i dijelovima, koji su donacija američke vojske. Ministar Mario Banožić na sjednici je podsjetio da je Vlada još 2019. donijela odluku o opremanju HV-a ovim helikopterima, ali kako se isporuka u proteklim godinama nije realizirala prema planu, novom je odlukom bilo nužno predvidjeti dodatna sredstva.

VIDEO Požar u Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije