Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministarstva

Pauk oteo turizam Cappelliju

hdz
Foto: Pixsell
1/3
19.01.2016.
u 11:40

HDZ-ovci iz Dalmacije htjeli bi imati “svoje” ministre prometa i turizma, a u svjetlu novih izbora Karamarko će u stranci morati voditi računa o željama s terena

Pritisci hadezeovaca iz Dalmacije, koji žele ministra prometa i ministra turizma s juga Hrvatske, izgleda da bi mogli imati uspjeha. Makar djelomičnog. 

Odluku donosi mandatar 

Nakon što su HDZ-ove dalmatinske organizacije izrazile protest jer bi dva ministra mogla doći iz Primorsko-goranske županije koja se po snazi HDZ-a na terenu ne može usporediti s Dalmacijom, iz igre je ispao Gari Cappelli, koji je slovio kao mogući ministar turizma. Na prijedlog šibenske organizacije HDZ-a novi kandidat za ministra turizma je Goran Pauk, župan šibensko-kninski, koji je već bio na razgovoru kod mandatara Tihomira Oreškovića.

U HDZ-u pak kažu da je Cappelli sam, zbog osobnih razloga, odustao od kandidature. U svjetlu skorašnjih unutastranačkih izbora u HDZ-u, koji se održavaju šest mjeseci od parlamentarnih, šef HDZ-a Tomislav Karamarko morat će uzeti u obzir i želje jakih HDZ-ovih organizacija na terenu. Posebice onih iz Dalmacije, gdje je njegova baza i gdje je skovan plan o Karamarkovoj kandidaturi za šefa HDZ-a prije četiri godine.

Budući da konačnu odluku o kandidatima za ministre donosi mandatar Orešković, a najkasnije do četvrtka trebala bi biti poznata sva ministarska imena, Karamarko će imati “opravdanje” pred članstvom zašto neki predloženi ministar nije prošao. Ipak, morat će poštovati želje dalmatinske utvrde HDZ-a i mandataru predložiti takvu ministarsku križaljku kojom će i stranačka baza biti donekle zadovoljna.  

– Nismo odradili izbore da sada ne bismo predložili ljude za koje smatramo da bi trebali biti u Vladi – rekao je naš sugovornik iz šibenskog HDZ-a dodajući da, bude li Pauk izabran, Šibenik bi nakon 1992. godine prvi put imao ministra. Svoje kandidate guraju i ostale dalmatinske organizacije; Split je za ministre prometa kandidirao bivšeg župana Antu Sanadera, Tomislava Mihotića, bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu prometa i predsjednika uprave Geoprojekta te Lovru Kuščevića, načelnika općine Nerežišće. 

Zadar pak kao ministra prometa želi Božidara Longina, stranačkog rizničara i čovjeka od Karamarkova povjerenja. Longin, inače dožupan u Zadarskoj županiji, kreator je ideje o donatorskim večerama koje su prvo organizirane u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, a zatim u HDZ-ovoj kampanji za parlamentarne izbore. Kada se zbroje obje kampanje i pridodaju donacije mimo tih večera, riječ o 20-ak milijuna kuna. 

Na razgovoru kod mandatara bili su i Longin i Sanader, ali i Oleg Butković, šef HDZ-ova odbora za promet. Iako se dosad u javnosti najčešće kao budući HDZ-ov ministar prometa spominjao Oleg Butković, čini se da njegova pozicija više nije neupitna. Štoviše, pojedini sugovornici u HDZ-u kažu kako su šefovi HDZ-ovih odbora mahom pali u drugi plan, odnosno ta im funkcija ne jamči i ministarsku poziciju. 

Vlastita ambicija 

Slavonci kao ministra regionalnog razvoja i fondova EU žele virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, dok Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski, čuje se, ima osobne ambicije i volio bi se vidjeti kao ministar poljoprivrede ili ministar regionalnog razvoja.• 

>> HDZ: Kandidat za ministra branitelja predstavio se prosvjednicima u šatoru

Ključne riječi

Komentara 26

PA
pavo
13:40 19.01.2016.

Ministarstvo turizma je jedno od brojnih koje treba treba ukinuti!

KA
KaNiDora
11:52 19.01.2016.

Pričekajmo srijedu a ne lupetati ko maks po diviziji

PI
pidohca
13:03 19.01.2016.

ministarstvo turizma je NAJbolje ministarstvo.ima konstantan rast.tu ne moš falit da i oš.a sad pogotovo kad je turska na koljenima a francuska rizična.znači i iduće godine imamo (dvocifreni)rast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije