Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hypo i ina – mol

Pasivnost Vlade i HDZ-a olakšala je Sanaderu da dođe do mita

ivo sanader
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
10.07.2013.
u 23:00

Sanader je ratno stanje iskoristio za bogaćenje, svoje uske interese stavio je ispred interesa RH

“Cijeneći društvene uzroke koji su pridonijeli počinjenju kaznenog djela, sud je uočio zapanjujući izostanak bilo kakvog suprotstavljenog stava gotovo svih iz hrvatske Vlade i Predsjedništva HDZ-a koji su sudjelovali u donošenju odluke i lakoću kojom je optuženi Ivo Sanader postigao da se sklope spomenuti ugovori... Na to je optuženi Sanader računao i ta je pasivnost aktera umnogome olakšala počinjenje kaznenog djela...”

Pričuvni pukovnik HV-a

Stoji to među ostalim u pisanom obrazloženju presude kojom je Ivo Sanader, nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog afera Hypo i Ina – MOL.

Presudu je u studenom 2012. donijelo vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem suca Ivana Turudića, a u pisanom obrazloženju, koje ima 195 stranica, sudac Turudić detaljno je obrazložio odluku svog vijeća. Među ostalim, pomno su analizirani svi provedeni dokazi, a navedeno je i kojim je svjedocima sud vjerovao, kojima nije i zbog čega. Sudac Turudić obrazložio je i zašto Sanaderu kao olakotno nije cijenjeno sudjelovanje u Domovinskom ratu, što je uobičajeno u sudskoj praksi.

– Unatoč tome što je Ivo Sanader sudionik Domovinskog rata i pričuvni pukovnik Hrvatske vojske, tu mu činjenicu sud nije uzeo kao olakotnu okolnost. Naime, optuženi se teretio za ratno profiterstvo, ratno stanje iskoristio je za vlastito bogaćenje, svoje uske, osobne interese stavio je iznad interesa Republike Hrvatske pa mu se sudjelovanje u Domovinskom ratu ne može cijeniti kao olakotno – navodi se u obrazloženju.

Kako je Ivo Sanader bio prva osoba koja je optužena za ratno profiterstvo (u međuvremenu su i pretvorba i privatizacija Croatia busa kvalificirana kao ratno profiterstvo, nap. a.), najzanimljiviji dio obrazloženja presude odnosi se upravo na objašnjenje zašto je sud smatrao da Sanaderovo uzimanje provizije od Hypa 90-ih potpada pod ratno profiterstvo.

– Notorna je činjenica da je Republika Hrvatska u inkriminirano vrijeme bila u ratnom stanju, velik dio teritorija okupirao je agresor, na slobodnom djelu teritorija pretrpljena su velika razaranja, stotine tisuća stanovnika RH bile su izgnane i prognane, a Republika Hrvatska brinula se o i velikom broju izbjeglica iz BiH...

Vodio se koristoljubljem

U to vrijeme, što proizlazi iz obrane okrivljenika i iskaza svjedoka, u Hrvatskoj je bila izuzetno teška ekonomska situacija, visoke kamatne stope, a najveći dio proračuna koristio se za potrebe obrane države... Upravo su te činjenice stvorile uvjete za počinjenje inkriminiranog djela, a svih tih činjenica optuženi Sanader bio je posve svjestan... – navodi se u obrazloženju.

Dalje se navodi i da je Sanader, tada zamjenik ministra vanjskih poslova, službene ovlasti iskoristio u nedopuštene svrhe te da je, vodeći se koristoljubljem, narušio dignitet Hrvatske, a sve radi “zadovoljenja osobnih materijalnih, u konkretnom slučaju, s obzirom na vrijeme u kojem se RH nalazila, najnižih potreba”.

>> Što Sanader otkriva u svojim memoarima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije