Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELIM ŽIVJETI Apel Vjesnikove novinarke ozdravljuje teško bolesne

Park zaljubljenih na rođendan Ane Rukavine

27.03.2009.
u 16:53

Ana Rukavina voljela je slaviti rođendane. Danas bi, da bolest nije bila jača, slavila svoj 32. Vjerojatno u Šibeniku kamo se odselila zbog ljubavi. No sudbina je htjela drukčije i umjesto torte, svjećica i najljepših želja ta mlada novinarka u Krešimirovu gradu će dobiti svoj park, na sjevernoj strani srednjovjekovne utvrde Sv. Mihovil, kraj koje je više puta šetala s majkom Marijom.

Živjela punim plućima
– Evo baš se spremam na put u Šibenik. Nije mi lako. Ne volim putovati u taj grad u kojem je Ana vjerovala da će živjeti do kraja života, a na kraju se vratila u Zagreb, bolesna, nesretna. No što mogu – s tugom u glasu rekla nam je danas Anina majka Marija, predsjednica Zaklade Ana Rukavina, koja je i osnovana nakon Anine smrti s ciljem proširenja hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Tuga i bol zbog gubitka kćeri svakodnevica su joj. No pomiješani su s ponosom što joj je baš ona bila majka i što je njena Ana imala snage napisati pismo “Želim život” i tako potaknuti dobre ljudi da daruju uzorke krvi za tipizaciju.

– O kojoj je snazi riječ najbolje govori podatak da su u registru od 1996. do 2006.godine bila samo 154 registrirana dobrovoljna darivatelja koštane srži. Od 2006., kad je Zaklada osnovana, do danas ta se brojka popela na više od 33.000 darivatelja – objašnjava dr. Mirando Mrsić. Uspjeli su, dodaje, jer je Zaklada krenula prema ljudima. Postali su, kaže, “uličari, izašli su na ceste, postavili šatore i vadili ljudima krv”.

– Baš sam s drugom kćeri razgovarala kako mora da nas je Ana kroz Zakladu namjerno zaposlila, da ne mislimo s tugom na nju, nego da radimo – vjeruje gospođa Marija. Lakše joj je, dodaje, i kada se sjeti da je njena kći imala lijep i ispunjen život. Mnogo je putovala, bila u braku s ljubavi svog života, imala je puno iskrenih prijatelja... Živjela je život punim plućima.

Torta s Kube
– Čini mi se da je htjela puno toga odraditi prije nego ode. Kao da je znala da nema puno vremena. Još se sjećam priča s njezinih putovanja. Prije pet je godina s prijateljicom bila na Kubi. Baš je tamo slavila svoj 26. rođendan. Stanovale su u privatnom stanu, a gazdarica je Ani za rođendan ispekla malu tortu. Govorila je da joj je taj rođendan bio najbolji – priča gospođa Marija. Prisjetila se i kćerina zadnjeg sretnog rođendana. Bilo je to prije tri godine.

– Ana se tada vratila s transplatacije. Bila je sretna, puna nade. Svi smo vjerovali da je uspjela pobijediti bolest. U vikednici je slavila rođendan. Pozvala je sve prijatelje. Bilo je to veliko slavlje. Nekoliko mjeseci nakon toga objavila je vjenčanje. Bio je to period kada je stvarno bila sretna – prisjetila se Marija Rukavina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije