Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJEDI

U Francuskoj 125.000 prosvjednika, 1385 osoba privedeno

Francuska
Foto: Reuters/Pixsell
1/20
Autori: Hina, Vecernji list
08.12.2018.
u 21:43

"Žuti prsluci..., zeleni prsluci..., svi su gnjevni na jednak način", izvikivali su prosvjednici.

Oko 125.000 prosvjednika prodefiliralo je u subotu francuskim gradovima, četvrtoga dana okupljanja "žutih prsluka", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova, dodavši i da je privedeno 1385 osoba. 

 

"U trenutku dok vam se obraćam, 1385 osobe su privedene, no taj će se broj vjerojatno povećati. U pritvoru ih je zadržano 975, no i taj bi broj na kraju mogao biti veći", kazao je. 

"Privođenju smo pribjegli nakon eskalacije nasilja", kazao je Castaner, izrazivši zadovoljstvo zbog promjena u strategiji djelovanja snaga sigurnosti.

Francuska
1/20

Istaknuo je da je upravo to pridonijelo prekidu dinamike djelovanja nasilnika. Samo u glavnome gradu policija je danas privela 920 osoba, a 619 ih je zadržano u pritvoru. 

Castaner je izvijestio i o 118 ozlijeđenih među prosvjednicima te 17 među pripadnicima snaga reda. Podsjetio je da su u prosvjedima održanim u subotu 1. prosinca ozlijeđeni 201 prosvjednik i 284 pripadnika policije. 

"Žuti prsluci..., zeleni prsluci..., svi su gnjevni na jednak način", izvikivali su prosvjednici.

Kao i u ostalim francuskim gradovima, smjer kretanja prosvjednika izmijenjen je da bi se oni što više udaljili od prosvjeda "žutih prsluka".

Organizatori današnjeg okupljanja odbili su odgoditi njegovo održavanje, premda su to od njih tražili ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner i neke organizacije za zaštitu okolišta, poput WWF-a te ekolozi, poput Nicolasa Hulota. 

"Eksplozija klime, poput eksplozije društvenih nejednakosti dva su simptoma istoga modela razvoja koji štete okolišu, ali i ljudima", rekao je AFP-u eurozastupnik Yannick Jadot. 

 

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 103

BA
bakulušić
12:26 08.12.2018.

Svijet se vraća u normalu, dosta je šupljih priča. Tko je sljedeći na redu? Mnogima bi dobro došle priče o "ustašama" i "partizanima" pa da skrenu pažnju sa životnih pitanja.

Avatar Apsalar
Apsalar
12:44 08.12.2018.

U ovo predbožićno vrijeme sumanute kupovine, žuti prsluci su zaustavili SVETU TRGOVINU. Čudi me da ih ne poubijaju... Bravo Žuti!!!

MX
Mister X
11:57 08.12.2018.

Bilo kako bilo ipak hrabara narod ti francuzi i ne može više da trpi diktatorski držvni trorizam i nad njima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije