Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesreća

Paraglajderi u BiH pali u minsko polje, jedan nagazio na minu

\'paraglideri02_apn_ipl_12100\'
30.10.2011.
u 22:09

Četvorica Slovenaca letjela su nad Jahorinom. Pali su u minsko polje, a jedan je stao na minu i teško ozlijedio noge. Spašavali su ga EUFOR-ovim helikopterom

Na planini Jahorina pored Sarajeva u nedjelju su na nepristupačan i miniran teren pala četvorica paraglajdera iz Slovenija. Jedan od njih je teže ozlijeđen, i kako je kazao načelnik Štaba Civilne zaštite općine Pale Dragan Elek, ozlijede nogu je najvjerojatnije zadobio nagazivši na minu. Na poziv slovenskog veleposlanika u BiH, Andreja Grasselija, međunarodne vojne snage EUFOR-a sa dva helikoptera su se oko 15 sati uključile u akciju spašavanja.

Helikopteri austrijske komponente EUFOR-a su poletjeli iz kampa Butmir, te su uz podršku lokalnih spasitelja izvukli ozlijeđenog paraglajdera i prebacili ga oko 17 sati u sarajevski Klinički centar, dok su njegove neozlijeđene kolege u bazu Butmir, priopćili su iz EUFOR-a. Kako su kazali, akcija spašavanja obavljena je u sumrak, u otežanim uvjetima i u opasnom miniranom području.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
22:55 30.10.2011.

Nagazna mina za neutralizaciju pješaštva, popularno znana kod nas kao \"pašteta\" i je oblikovana da se samo rani onaj nesretnik koji na nju nagazi. Drugačije rečeno, ta količina eksploziva je odmjerena tako da odnese gležanj i s time iz stroja izbaci nekoliko vojnika istodobno jer ranjeniku treba podvezati ud, izvući ga na nosilima, uz bolove i nevjerojatno neugodan psih. učinak otkinutog uda na one koji su u njegovoj blizini. A što je metodom vlastite kože iskusio i Nizozemac koji je stao na takvu zaostalu minu kraj vojnog radarskog objekta na Visu prije nekoliko godina. Ne zaboravite da su te tzv. paštete exSSSR Mi 8 helikopteri čak prosipali iz zraka po čukama u Afganistanu gdje se očekivalo pozicioniranje mudžahedina. Nevjerojatno perfidno smišljeno!

CH
chemica
23:21 30.10.2011.

Što god da ti se desi zato jer si odlučio glumiti turista u nekadašnjoj ratnoj zoni, zar nisi bar malo zaslužio? Što je falilo Sloveniji s onim prekrasnim planinama i jezerima, što je falilo našem Zagorju...Ove budale baš išle među divljake koji su se do prije koju godinu klali međusobno i to nisu činili praćkama i kopljima.

LI
lietuva
22:37 30.10.2011.

\"uz podršku lokalnih SPASILACA\"\"! Zar je tako teško naučiti gramatiku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije