Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA I TOGA

Par se razveo pa na sudu utvrđivao s kim će živjeti njihov pas, dodijeljeno im je zajedničko skrbništvo

Ilustracija
Pixabay
28.10.2021.
u 18:12

Španjolski je par kao dokaz sudu predočio ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni sa psom

Razvedeni par iz Španjolske zatražio je od suda da utvrdi s kim bi trebao nastaviti živjeti njihov kućni ljubimac, a sudac im je odlučio dodijeliti zajedničko skrbništvo nad psom Pandom. Sud u Madridu smatrao je da su obje strane jednako odgovorne i da trebaju nastaviti brinuti o psu. 

Španjolska priprema nacrt novog zakona po kojemu se životinje više neće smatrati “objektima”, nego će zakonski biti priznate kao živa bića. Taj će status olakšati sudski proces kada jedan od partnera zatraži zajedničko skrbništvo nad ljubimcem nakon razvoda, navodi Fenix magazin

Španjolski je par kao dokaz sudu predočio ugovor o usvajanju, račune usluga veterinara i fotografije na kojima su oboje snimljeni sa psom. Pas Panda će odsad provoditi po mjesec dana naizmjenice kod jednog, odnosnog kod drugog skrbnika. Sudac je procijenio da “dokazi u postupku otkrivaju prisan odnos između obaju tužitelja i psa koji je vrijedan zakonskog skrbništva”.

U Velikoj Britaniji psi se po zakonu smatraju neživim bićima, odnosno predmetima poput automobila, kuća ili ostalih osobnih predmeta. Slučajevi skrbništva svode se na utvrđivanje toga tko je jedini vlasnik. U Australiji ne postoji zakon o tomu kakve bi odluke trebali donositi sudovi nakon prekida ili razvoda para kada su posrijedi kućni ljubimci.

Francuzi su svoj zakon izmijenili 2014. godine, a u skladu s njim, kućni ljubimci smatraju se “živim i osjećajnim bićima”, a ne “pokretnom robom”. Novi status za francuske kućne ljubimce znači da u brakorazvodnim parnicama parovi imaju pravo boriti za zajedničko skrbništvo.

VIDEO Usred noći budilo ih je jezivo pjevanje dječje pjesmice, a onda su otkrili o čemu je riječ!

Komentara 1

Avatar Bill Carson
Bill Carson
18:38 28.10.2021.

Predlažem da se pred stručnim radnicima Centra za socijalnu skrb dogovori zajednički plan vlasničke skrbi za psa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije