Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Papa protiv ukidanja crkvenih blagdana

Papa
10.01.2011.
u 13:26

Papa je diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici govorio o ključnim međunarodnim pitanjima

VATIKAN – Papa Benedikt XVI., govoreći o ukidanju vjerskih blagdana i obilježja uime poštovanja prema ljudima druge vjere i ateistima, ocijenio je  da je to manifestacija otklanjanja religije, pogotovo kršćanstva iz javnog života. Papa je danas govorio diplomatskom zboru akreditiranom pri Svetoj Stolici, kao i na početku svake godine,a dotaknuo se  ključnih međunarodnih pitanja. Posebno se osvrnuo na stanje na Bliskom istoku, ali je govorio i o odnosu prema religiji u demokratskim zemljama.

Ukidanjem blagdana i religijskih obilježja ne “ograničava se samo pravo vjernicima na javno izražavanje svoje vjere nego se režu kulturni korijeni koji hrane duboki identitet i društvenu povezanost s brojnim narodima”, upozorio je papa. Susreti s veleposlanicima papina su prilika da iznese svoje poglede na stanje u pojedinim regijama svijeta. Papa upozorava da je u mnogim zemljama iz života odstranjen odnos vjernika s Bogom.

– Čini mi se da društva, njihovi predstavnici i javna mnijenja danas više nego ranije shvaćaju, premda često i pogrešno, kako je stvorena velika rana dostojanstvu i slobodi vjernika  (homo religiosu) na što sam u više navrata upozoravao. To sam učinio i tijekom svojih prošlogodišnjih putovanja na  Maltu, u  Portugal, na Cipar, u Veliku Britaniju i Španjolsku – rekao je Benedikt XVI. Zasigurno će o tim pitanjima govoriti i na ovogodišnjim putovanjima, a njegovo prvo putovanje izvan Italije bit će u Hrvatsku 4. i 5. lipnja.

Vlasti u bliskoistočnim zemljama, posebice u Iraku,  i “muslimanski čelnici” trebali bi djelovati kako bi njihovi “kršćanski sugrađani mogli živjeti u sigurnosti”, rekao je papa pozivajući vlade u toj regiji na prihvaćanje učinkovitih mjera za zaštitu religijskih manjina.

– I u Egiptu terorizam je brutalno pogodio vjernike u molitvi, u crkvi. Ti su napadi dodatni znak da je hitno potrebno da vlade u regiji, bez obzira na prijetnje i poteškoće, primjene učinkovite mjere za zaštitu religijskih manjina – kazao je Benedikt XVI.

Sveta Stolica ima diplomatske odnose sa 178 država i organizacija.

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Idler 3
Idler 3
14:01 10.01.2011.

Čekam komentare dežurnih \"moralista/ateista\"...sad će svi potpisat peticiju kak bi silom na posao za vrijeme blagdana, a i Božićnice se buju javno odrekli >:-)))

UK
Ugo Kajvez
15:11 10.01.2011.

10.01.2011. u 14:01h Idler . Ti si kao savršen i cijeli kozmos bio se trebao ravnati prema tebi i zamisli pojednih LJUDI u vatikanu jer ste u apsolutnom pravu ? ...........

SI
sinaj
16:38 11.01.2011.

Europa se nikada neće naučiti pameti, ma zapravo hoće. Slavit će ateisti Bajrame, na silu naravno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije