Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
papa o radnicima

Papa: Posao mora biti cilj i u vrijeme recesije

papa benedikt (1)
Reuters/PIXSELL
04.12.2012.
u 15:07

Radnik se danas često smatra "manjim dobrom“, jednostavnim izvorom u produktivnom sklopu koji je iznad i prijeti obitelji: moraju mu se vratiti prava i dostojanstvo, kazao je papa

VATIKAN – I u vrijeme ekonomske recesije dobivanje posla mora biti cilj, rekao je papa Benedikt XVI. sudionicima plenarne skupštine papinskoga vijeća Iustitia et Pax, koja se održava pod geslom “Politička vlast i opća sudbenost”. Papa je istaknuo sudionicima skupštine Iustitia et Paxa, koje je primio u audijenciju, da je zaštita prava načinila velike korake naprijed, današnja je kultura okarakterizirana, među ostalim, utilitarističkim individualizmom i tehnokratskim ekonomizmom koji teži devalviranju osobe. Radnik se danas često smatra "manjim dobrom“, jednostavnim izvorom u produktivnom sklopu koji je iznad i prijeti obitelji: moraju mu se vratiti prava i dostojanstvo, kazao je papa dodajući da je socijalni nauk Crkve sastavnica crkvenoga poslanja i podsjećajući na encikliku Ivana Pavla II. Centesimus Annus. – Prava i dužnosti u prvom redu ovise o naravnom moralnom zakonu koji je Bog upisao u savjest svake osobe, a u konačnici ovise o istini o čovjeku i društvu – kazao je Benedikt XVI.

Premda je uronjen u beskonačnu mrežu odnosa i komunikacija, današnji čovjek paradoksalno izgleda osamljen jer je odvojen od Boga koji je korijen svih odnosa.

Na čovjeka se danas gleda isključivo s biološkog motrišta, kao na ljudski kapital, vrelo, odnosno dio proizvodnog i financijskog ustroja koji ga potiskuje, a prema kršćanstvu rad je temeljno dobro za čovjeka, za njegovu socijalizaciju, za osnivanje obitelji i prinos općem dobru i miru. Upravo stoga posao je za sve uvijek primaran, pa i u razdoblju gospodarske krize, naglasio je Benedikt XVI. Nije zadaća Crkve predlagati, s pravnog i političkog gledišta, stvarni ustroj nekog međunarodnoga uređenja, ali ona odgovornima nudi načela za promišljanje, prosudbena mjerila i praktične smjernice za jamstvo antropološkog i etičkoga ustroja za opće dobro.

– Papa dakle ne predlaže neku supervlast zgusnutu u ruke nekolicine koja bi upravljala svim narodima izrabljujući najslabije. Svaka se vlast u prvom redu mora shvaćati kao moralna snaga, sposobnost razumnoga utjecaja, prihvaćena od svih, a ograničena nadležnostima i pravom – kazao je Benedikt XVI. i naglasio da je pristup radu za sve uvijek prioritetan pa i u razdobljima ekonomske recesije.

>> Benedikt XVI: Napravljena je pogreška, Isus je rođen ranije

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mikili
17:01 04.12.2012.

Papa mi te volimo! :)

BB
brle brkić
16:05 05.12.2012.

papa drumom akapitalisti šumom pa nikako da čuju šta to papa poručuje im.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije