Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Benedikt XVI.

Papa najoštriji do sada: Crkva je bila spora u borbi s pedofilijom

papa
Foto: AFP
1/3
16.09.2010.
u 12:21

Papa je kazao da smo sada u trenutku pokajanja, iskrenosti i skromnosti.

– Britanci su primjer horejske borbe protiv nacizma – kazao je papa Nijemac, Benedikt XVI. jučer u Edinbourghu, obraćajući se britanskoj kraljici Elizabeti II. Rekao je to netom nakon što ga je kraljica srdačno dočekala u svojoj ljetnoj rezidenciji u palači Holyroodhouse.

– Velika Britanija i njezini čelnici su se suprotstavili nacističkoj tiraniji koja je htjela iskorijeniti Boga iz društa i negirala je naše zajedništvo, posebno sa Židovima koji su smatrani nedostojnima da žive - naglasio je papa, te kazao kako su nacisti napadali i kršćanske svećenike. Dodao je kako je Velika Britanija danas suvremeno i multietničko društvo i izrazio je nadu da će nastaviti poštovati tradicionalne vrijednosti koje agresivni sekularizmi više ne toleriraju.

Tada se Elizabeta obratila Papi kazavši kako je u Velikoj Britaniji “religijska sloboda temelj demokratskog društva”. Odala je počast Katoličkoj crkvi u njezinu zauzimanju za siromašne i pomoć u školovanju djece, te je naglasila kako je između dvije crkve “potrebno veće povjerenje”.

Papa Benedikt XVI. britanskoj je kraljici darovao rukopis iz VIII. stoljeća, a Elizabeta poglavaru Katoličke crkve litografije Hansa Holbeina, među kojima je i crtež engleskog katoličkog mučenika Thomasa Morea. Njega je dao pogubiti Henrik VIII. jer se protivio proglašenju kralja vjerskim vođom, a danas je svetac za obje crkve.

Dok je jučer ujutro putovao zrakoplovom u četverodnevni posjet Velikoj Britaniji, papa je u zrakoplovu na putu iz Rima kazao kako je bio “šokiran i jako ožalošćen vijestima o zlostavljanju djece od strane svećenika”. Na pitanja novinara papa je najoštrije do sada govorio o skandalu sa svećenicima pedofilima. Osim što je bio šokiran takvim slučajevima, Papa je kazao kako “Crkva nije bila dovoljno budna, pažljiva, da do takvih slučajeva ne dođe, pa ni brza u poduzimanju potrebnih mjera”. Dodao je da je napisao irskim biskupima kako je potrebno pokajanje i iskrenost.

U zračnoj luci u Edinburghu papu Ratzingera je dočekao Elizabetin suprug princ Philip. Na dočeku su bili i šef anglikanske zajednice nadbiskup Rowan Williams i potpredsjednik britanske vlade Nick Clegg. Nakon što se u kraljevskoj palači pozdravio sa svim uzvanicima i predstavnicima svih religija, papa je u papamobilu prošao ulicama Edinburgha do nadiskupije gdje je ručao. Na ulasku u papamobil nadbiskup Edinbourgha kardinal Keith Michael Patrick O’Brien stavio je papi škotski šal preko vrata. Ulicama toga staroga središta Škotske bilo je mnogo ljudi koji su ga pozdravljali.

Komentara 207

OB
-obrisani-
16:52 16.09.2010.

16.09.2010. u 16:38h scary je napisao/la: @kosovo da, siću izdvajamo za KC godišnje. znaš li koliko? ----------------------------------------- Napisao sam ti koliko. Oko 80-ak Kuna godišnje. Ne sjećam se da li po odrasloj osobi, ili svi. Ne znate ni što diskutirateate ali ste svu pamet svijeta pokupili.

OB
-obrisani-
13:20 16.09.2010.

Kasno Marko na Kosovo stize.. Da ih nisu pritisli diljem cijelog svijeta jos bi sve gurali pod tepih. Koliko ima onih koji NIKADA nece priznat da im se tako sto dogodilo... Crkva zbog vjere u BOGA je morala biti prva,a, a ne zadnja. Zalosno.

SC
scary
20:07 16.09.2010.

@košulja, službena religija komunizma je kult ličnosti. da, ima i danas ateista, ne samo agnostika. ma znam da nije baš in, al jbg, šta ćeš. netko i to mora. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije